Valsts svētku priekšvakarā jaunieši Saeimā iepazīst neatkarības atgūšanas vēsturi

(16.11.2011.)
VideoGalerija

Trešdien, 16.novembrī, Saeimā jaunieši sirsnīgā un emocionālā atmosfērā iepazina Latvijas atdzimšanas vēsturi, uzzinot, kā drosmīgu lēmumu rezultātā tika pasludināta neatkarība no Padomju Savienības.

„Pasaulē ir vairāk kā pieci tūkstoši tautu, taču tikai nedaudz vairāk par diviem simtiem ir sava neatkarīga valsts,” tiekoties ar skolēniem, sacīja Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa. „Novembris ir īpašs mēnesis, jo pirms 93.gadiem 18.novembrī cilvēki nešaubīgi lēma par savas – neatkarīgas un demokrātiskas – valsts izveidi,” teica S.Āboltiņa. Viņa uzsvēra, ka pirms 18.novembra svarīgi atcerēties, ka mums ir sava valsts, un par to runāt ar jauniešiem. Saeimas priekšsēdētāja skolēniem pastāstīja par izšķirošajiem brīžiem valsts izveidošanā un aicināja jauniešus aktīvi iesaistītes sabiedriskajos procesos.

Personiskā atmiņu stāstījumā dalījās Augstākās padomes deputāte Velta Čebotarenoka, uzburot ainu, kā tika pieņemti vēsturiskie lēmumi 1990.gada 4.maijā un 1991.gada 21.augustā. „Pieņemot 4.maija deklarāciju, bija skaista, saulaina diena. Parlamenta namā un cilvēkos zem tā logiem valdīja emocionāla noskaņa – smiekli un asaras,” atcerējās V.Čebotarenoka.

Savukārt 1991.gada janvāra barikāžu laiku Augstākās padomes deputāte raksturoja kā vienu no baisākajiem viņas mūžā. Stipras bailes par padomju režīma pretsvaru un savu drošību valdīja arī tā gada augustā, pieņemot lēmumu par Latvijas pilnīgu neatkarību. „Tanki bija Doma laukumā un virs Rīgas riņķoja padomju helikopteri, bija sajūta, ka jebkurā brīdī OMON uzbruks, un tikai vairākas stundas pēc lēmuma pieņemšanas tapa zināms, ka pučs Maskavā nav izdevies,” pauda V.Čebotarenoka.

Pasākumā piedalījās vairāk nekā 70 skolēni no Latvijas skolām. Lielai daļai jauniešu pie apģērba bija piesprausta lentīte valsts karoga krāsās. Viņi atzina, ka šāds neliels žests valsts svētku nedēļā atgādina par valsts nozīmi.

Karīna no Strazdumuižas internātvidusskolas uzskata, ka šāds pasākums ir ļoti noderīgs un vairo patriotisma jūtas par savu valsti. Skolēniem vislielāko interesi raisīja Augstākās padomes deputātes atmiņas par neatkarības atgūšanas notikumiem 1990.-to gadu sākumā. Zane no Pumpuru vidusskolas V.Čebotarenokas stāsto klausījās ar lielu interesi, jo tas nebija garlaicīgs vai informatīvs, kā no vēstures grāmatas, bet gan reālas atmiņas un izjūtas.

Vairāki skolēni atzina, ka viesošanās Saeimā un tikšanās ar Saeimas priekšsēdētāju un tā laika deputāti ir rosinājusi viņus arī savai ģimenei jautāt par pagātnes notikumiem, kad Latvija vēl bija toreizējās Padomju Savienības sastāvā.

Lai jauniešiem dotu iespēju iejusties Latvijai izšķirīgo brīžu noskaņās, tika arī demonstrēti dokumentāli kadri no 1990.gada maija notikumiem un Augstākās padomes 1991.gada 21.augusta sēdes.

Video no pasākuma: https://www.youtube.com/saeimasab#p/a/u/0/-e__Ohqv038
Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157628015937681/
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem