Atvērto durvju dienā Saeimā viesojas vairāk nekā 2000 apmeklētāju

(23.09.2011.)
VideoGalerija

Piektdien, 23.septembrī, Saeimā notika atvērto durvju diena, kuras ietvaros parlamentu apmeklēja 2038 cilvēki. Lielākā interese bija no skolas vecuma jauniešiem, kas ceļu uz Saeimu bija mērojuši ne tikai no Rīgas, bet visiem Latvijas reģioniem.

Apmeklētāji ar interesi izstaigāja Saeimas namu un izmantoja iespēju, atbildot uz konkursa jautājumiem, parādīt savas zināšanas par parlamenta vēsturi un darbu, kā arī pārbaudīt vērību, apskatot ēkas arhitektūru.

Atvērto durvju dienas dalībnieki atzina, ka Saeimas nams pārsteidzis ar krāšņo interjeru. Visvairāk interesenti vēlējās apskatīt Saeimas sēžu zāli, kurā tradicionāli ceturtdienās deputāti lemj par likumiem. Kā ierasts daudzus pārsteidza sēžu zāles aprises, jo televizoru ekrānos zāle izskatoties lielāka. Taču apmeklētājiem klātienē iespaidīgs likās no ozolkoka darinātais valsts ģerbonis.

Ar apmeklētājiem tikās arī Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, parādot savu kabinetu un pastāstot par parlamenta darbu, kura neatņemama sastāvdaļa ir ne tikai Saeimas sēdes, bet arī darbs Saeimas komisijās un diplomātiskā sadarbība.

Mazākie parlamenta apmeklētāji zināja teikt, ka ir 100 Saeimas deputāti, taču nezināja, ko tieši viņi dara. Savukārt vecāko klašu skolēni jau interesējās par to, kas jādara, lai kļūtu par Saeimas deputātu. S.Āboltiņa pastāstīja, ka par deputātu var kļūt Latvijas pilsonis no 21 gada vecuma, un uzsvēra, ka parlamentam jāpārstāv sabiedrība visā tās dažādībā, tāpēc par Saeimas deputātu var kļūt dažādu profesiju cilvēki.

Jautāti, vai vēlētos kļūt par deputātiem, vairums apmeklētāju atbildēja apstiprinoši. Tie, kuri šaubījās, atzina, ka nevēlas saņemt tik lielu kritikas devu, kādu ikdienā velta Saeimas deputātiem.

Katrs parlamenta apmeklētājs saņēma informatīvi izglītojošu materiālu, kas kalpoja par ceļvedi ekskursijas laikā un būs piemiņa no Saeimas apmeklējuma. Lai iemūžinātu redzēto, apmeklētāji daudz fotografēja.

Atvērto durvju dienā Saeimas apmeklētāji varēja apskatīt vairāk nekā ikdienas ekskursiju laikā. Parlamenta viesiem bija reta iespēja apskatīt reprezentācijas telpas, kurās tiek uzņemtas ārvalstu amatpersonas. Tāpat apmeklētāji varēja ielūkoties Saeimas priekšsēdētāja kabinetā, Valsts prezidenta kabinetā un darbinieku darba telpās.

Atvērto durvju dienā parlamentā viesojās skolu audzēkņi no visiem Latvijas reģioniem, tostarp, Alūksnes, Neretas, Ventspils, Saldus un Cēsīm. Vislielāko interesi apmeklēt Saeimu izrādījuši skolēni no Rīgas.

Iespēju izstaigāt Latvijas parlamentu izmantoja arī ārvalstu tūristi, tostarp no Itālijas, Vācijas un Zviedrijas. Jaunākais parlamenta apmeklētājs bija zīdaiņa vecumā un Saeimu izstaigāja uz vecāku rokām. Savukārt kāds sirmgalvis ļoti priecājās par atvērto durvju dienu, jo dzīvo netālu, bet nekad Saeimā nebija viesojies.

Atvērto durvju diena Saeimā notika jau ceturto reizi. 2008.gadā, kad atvērto durvju diena notika pirmo reizi, Saeimā viesojās apmēram 1500 cilvēku, 2009.gadā - vairāk nekā 1800, savukārt 2010.gadā – 2000 interesentu.

Fotogrāfijas no atvērto durvju dienas Saeimā: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157627609208593/with/6174299545/ 
Video: https://www.youtube.com/user/SaeimaSAB#p/a/u/0/sNK12l0CSww

Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
12:33  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta