Saeimā diskutē par iedzīvotāju elektroniski pausto iniciatīvu izskatīšanu parlamentā

(02.09.2011.)
VideoGalerija

Saeimā piektdien, 2.septembrī, notika diskusija „Iedzīvotāju elektroniski pausto iniciatīvu izskatīšana Saeimā”, kurā tika spriests par iespējām paplašināt iedzīvotāju līdzdalību likumdošanas procesā, kolektīvi iesniedzot likumdošanas iniciatīvas elektroniski.

Diskusiju atklāja Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa. „Saskaņā ar Latvijas Republikas Satversmi vara pieder tautai. Ir svarīgi diskutēt par veidiem, kā sabiedrībai ietekmēt politiskos procesus un kā iesaistīties likumdošanas procesā ikdienā, nevis tikai reizi četros gados vēlēšanās,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja. S.Āboltiņa pateicās Saeimas sadarbības partneriem par iniciatīvu un uzsvēra tās nozīmību. „Paldies visiem publiskās diskusijas organizētājiem, un jo īpaši jauniešiem no ManaBalss.lv par iniciatīvu. Ja ideja ir laba, bet pastāv dažādi juridiski jautājumi, parlaments ir īstā vieta, kur nākt par tiem diskutēt un tos risināt,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja.
 
Diskusijā tika apspriestas iedzīvotāju kolektīvo elektronisko iniciatīvu leģitimizēšanas iespējas. Par idejas tapšanu stāstīja ManaBalss.lv autori Kristofs Blaus un Jānis Erts. Diskusija bija sadalīta divās daļās – sākumā diskutējot par iniciatīvas būtību un pēc tam par dažādām iespējām šo iniciatīvu normatīvi noregulēt.

Diskusijā piedalījās eksperti no ManaBalss.lv, sabiedriskās politikas centra „Providus”, Latvijas Pilsoniskās alianses, Tieslietu ministrijas, Latvijas Darba devēju konfederācijas, Saeimas Juridiskā biroja, Latvijas Universitātes Sociālo un politisko pētījumu institūta, kā arī Latvijas Komercbanku asociācijas. 

Pasākumu organizēja Saeima sadarbībā ar nevalstisko organizāciju partneriem, un to tiešraidē varēja vērot Saeimas mājaslapā.

 

Pilns diskusijas video ieraksts

Diskusijas programma

Fotogrāfijas

Video sižets

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt