Āboltiņa Saeimā tiekas ar Igaunijas premjerministru

(25.04.2014.)
VideoGalerija

„Latvijas un Igaunijas labo divpusējo attiecību pamatā liela loma ir veiksmīgajai parlamentārajai sadarbībai gan divpusējā, Baltijas un Eiropas Savienības līmenī, gan Baltijas un Ziemeļvalstu (NB8) formātā. Tāpat Baltijas valstu ciešo draudzību apliecina Latvijas, Igaunijas un Lietuvas augstāko amatpersonu ilggadējā tradīcija pirmajā ārvalstu vizītē doties tieši uz tuvākajām kaimiņvalstīm.” To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, piektdien, 25.aprīlī, Saeimas namā pirmo reizi uzņemot Igaunijas Republikas Ministru prezidentu Tāvi Reivu (Taavi Rõivas).

Sveicot viesi Saeimā, S.Āboltiņa akcentēja, ka labās Latvijas un Igaunijas kaimiņattiecības raksturo arī kopīga vēsturiskā pieredze un Eiropas Savienības (ES) vienotā valūta eiro.

S.Āboltiņa sarunā ar T.Reivu īpaši akcentēja Baltijas Asamblejas (BA) lomu, kas jau vairāk nekā 20 gadus ir nozīmīga platforma Latvijas un Igaunijas, un visas Baltijas nacionālo parlamentu sadarbībai un vienotas nostājas koordinēšanai un paušanai. Tas ir politisks signāls citām valstīm arī Baltijas drošības kontekstā – situācija Ukrainā ir vēl viens apliecinājums, cik svarīgi ir paust vienotu viedokli, ka jebkāda veida agresija pret ikvienu neatkarīgu un suverēnu valsti ir nosodāma. Viņa arī atzīmēja, ka šobrīd, kad Eiropas un visas pasaules dienas kārtībā dominē drošības jautājums, BA ir jāstiprina sadarbība visu trīs kaimiņvalstu parlamentu un arī valdību līmenī.

Nacionālo parlamentu nozīmīgo lomu drošības arhitektūrā apliecina arī NATO Parlamentārās Asamblejas pastāvīgās komisijas sēdē Rīgā pieņemtais lēmums Krievijas Federācijas agresijas Ukrainā kontekstā, premjeram teica Saeimas priekšsēdētāja.

S.Āboltiņa informēja Igaunijas premjerministru par NB8 valstu parlamentu priekšsēdētāju sanāksmi, kas šī mēneša sākumā notika Lietuvas galvaspilsētā Viļņā. Tajā NB8 valstu parlamentu priekšsēdētāji bija vienisprātis par nepieciešamību stiprināt NB8 un četru Višegradas valstu – Čehijas, Slovākijas, Ungārijas un Polijas sadarbību, tostarp ES līmenī, jo tās vieno kopīgas intereses.

Tikšanās laikā S.Āboltiņa informēja T.Reivu par gatavošanos Latvijas prezidentūrai ES Padomē nākamā gada pirmajā pusē, tostarp mūsu valsts prezidentūras prioritārajiem virzieniem, uzsverot, ka viena no Latvijas prezidentūras prioritātēm būs Austrumu partnerība. Tāpat Saeimas priekšsēdētāja apliecināja Latvijas gatavību dalīties uzkrātajā pieredzē pēc prezidentūras.

Sarunā piedalījās arī Saeimas deputātu grupas sadarbībai ar Igaunijas parlamentāriešiem vadītāja Lolita Čigāne un atzīmēja pozitīvo sadarbību ar Igaunijas deputātiem Eiropas Padomes Parlamentārajā Asamblejā.

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157644299807854/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=Jd_zYE9TW-s&list=UUdQ1YxaZG3i7ygGCdU8mPKQ
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas




Saeimas Preses dienests

Otrdien, 16.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
09:40  Saeimas Prezidija sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:30  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisijas un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Iekšējās drošības apakškomisijas kopsēde
12:00  Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
13:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Administratīvi teritoriālās reformas rezultātu izvērtēšanas apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde