Ināra Mūrniece Zviedrijas premjeram: kopīgiem spēkiem Eiropas Savienībā mēs varam paveikt vairāk

(12.03.2019.)

“Latviju un Zviedriju vieno īpašas attiecības. Kā līdzīgi domājošas valstis kopā mēs varam paveikt vairāk. Eiropas Savienībā Ziemeļvalstu un Baltijas valstu kopīgai balsij ir lielāks spēks,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, oficiālās vizītes ietvaros Stokholmā tiekoties ar Zviedrijas premjerministru Stefanu Levēnu (Stefan Löfven).

Saeimas priekšsēdētāja sacīja, ka 13.Saeimā ir liela interese par sadarbību ar Zviedriju, kā arī ar Ziemeļvalstīm un Baltijas valstīm kopumā. Abās valstīs strādā jauni parlamentu sasaukumi. Labas iespējas paver Saeimā nodibinātā deputātu grupa sadarbībai ar Zviedrijas parlamentu, un līdzīga sadarbības grupa ar Baltijas valstīm aktīvi darbojas Zviedrijas parlamentā.

I.Mūrniece pateicās par Zviedrijas dāvanu Latvijas valstiskuma simtgadē: Zviedrijas–Latvijas sadarbības fondu. Mūsu reģiona nākotne būs nākamo paaudžu rokās, tādēļ vēlētos, lai Zviedrijas–Latvijas fonds palīdzētu abu valstu jauniešiem satikties un veidot kopīgus inovatīvus projektus, atzīmēja Saeimas priekšsēdētāja.

Zviedrija ir viens no Latvijas nozīmīgākajiem tirdzniecības partneriem, kā arī lielākais ārvalstu investors Latvijas ekonomikā. Esam ieinteresēti ciešā sadarbībā ar Zviedriju inovāciju, pētniecības, tehnoloģiju pārneses, kā arī Latvijā visstraujāk augošajā - informācijas un komunikācijas tehnoloģiju - nozarē, sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

I.Mūrniece uzsvēra, ka Latvijas drošība un Zviedrijas drošība ir cieši saistītas. Mēs saskaramies ar kopīgiem izaicinājumiem, kas saistāmi ar Krievijas ģeopolitisko ietekmi Baltijas jūras reģionā.  Eiropas Savienībā ir nepieciešams veidot kopīgu izpratni par dezinformācijas riskiem. Latvijā mērķtiecīgi strādājām, lai nepieļautu ārējo iejaukšanos 13.Saeimas vēlēšanās, ir uzkrāta laba pieredze, kuru izmantojam, arī gatavojoties Eiropas Parlamenta vēlēšanām maijā. Saeimas priekšsēdētāja atzinīgi novērtēja sadarbību ar Zviedriju šajā jautājumā, kā arī aicināja ciešāk sadarboties Latvijas un Zviedrijas mediju regulatorus.

Saeimas priekšsēdētāja vizītes ietvaros apmeklēja arī Stokholmas domi un ar tās prezidenti Sesīliju Brinku (Cecilia Brink) pārrunāja Latvijas un Zviedrijas sadarbības iespējas saistībā ar pieteikumu 2026.gadā Stokholmā organizēt Ziemas olimpiskās un paraolimpiskās spēles.

Saeimas priekšsēdētāja un Saeimas deputātu delegācija viesojās arī Latvijas vēstniecībā Zviedrijā un tikās ar Latvijas diasporas pārstāvjiem.

Kopā ar Saeimas priekšsēdētāju vizītē Zviedrijā uzturas Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs, deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Zviedrijas parlamentu vadītājs Arvils Ašeradens, Saeimas deputāts, Baltijas Asamblejas prezidents Jānis Vucāns un Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja biedrs Ojārs Ēriks Kalniņš.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157707291422015
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesības  

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī