Ināra Mūrniece darba devējiem: darbinieki ar bērniem – ieguldījums Latvijas nākotnē

(01.06.2017.)
VideoGalerija

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece ceturtdien, 1.jūnijā, mudināja darba devējus uztvert darbiniekus ar maziem bērniem nevis kā apgrūtinājumu, bet gan ieguldījumu savā un mūsu valsts nākotnē. Uzrunājot klātesošos Ilgtspējas indeksa 2017 svinīgajā apbalvošanas ceremonijā, I.Mūrniece uzsvēra, ka dzimumu līdztiesība darbavietā ir liela vērtība, jo tā liecina, ka uzņēmums domā par ģimenēm, par jaunajām māmiņām un novērtē ģimeni kā vērtību.

I.Mūrniece pauda gandarījumu, ka situācija dzimumu līdztiesības jautājumos mūsu valstī kopumā vērtējama pozitīvi, norādot, ka Latvijā, salīdzinot ar pārējām Baltijas valstīm, darba samaksā par vienu un to pašu darbu sievietēm un vīriešiem ir vismazākā atšķirība, taču mums aizvien ir, kur tiekties.

Latvijā sievietes saņem par astoņiem procentiem mazāk nekā vīrieši, kas ieņem tādu pašu amatu, piebilda I.Mūrniece. Saeimas priekšsēdētāja mudināja sievietes būt drosmīgākām un prasīgākām jautājumos par atalgojumu, kā arī atgādināja par Satversmes 91.pantu, kurš paredz, ka visi cilvēki Latvijā ir vienlīdzīgi likuma un tiesas priekšā un cilvēka tiesības tiek īstenotas bez jebkādas diskriminācijas.

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra dzimumu līdztiesības lomu sabiedrībā, bankai „Swedbank” pasniedzot balvu nominācijā „Dzimumu līdztiesīgākais uzņēmums 2017”. Nominācijas mērķis ir izcelt uzņēmumu, kas visveiksmīgāk sekmējis vienlīdzīgu iespēju nodrošināšanu sievietēm un vīriešiem savā uzņēmumā.

Tāpat I.Mūrniece sveica visus Ilgtspējas indeksa nominantus arī citās kategorijās, uzsverot, ka visi šie uzņēmumi pelnījuši uzslavu, jo vērtēšanas kritēriji atbilst augstiem starptautiskiem standartiem un liecina par augsta līmeņa korporatīvo atbildību. I.Mūrniece novēlēja, lai konkurence par balvu kļūst arvien sīvāka, tostarp arī no valsts un pašvaldības uzņēmumu puses, un arvien vairāk uzņēmumu spētu izpildīt Ilgtspējas indeksa stingros kritērijus.

Ilgtspējas indekss ir stratēģisks vadības instruments, kas balstīts uz starptautiski atzītu metodoloģiju un palīdz Latvijas uzņēmumiem diagnosticēt savas darbības ilgtspēju un korporatīvās atbildības līmeni. Vienlaikus šis indekss sabiedrībai, valsts un nevalstiskajām organizācijām sniedz objektīvus kritērijus, lai uzslavētu un atbalstītu tādus uzņēmumus, kuri palīdz stiprināt Latvijas ekonomiku ilgtermiņā, vēsta Korporatīvās ilgtspējas un atbildības institūts, kas līdz ar Latvijas Darba devēju konfederāciju un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienību ir viens no pasākuma iniciatoriem un organizatoriem.

 

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157681468342434
Video: https://www.youtube.com/watch?v=F_HwzpISY9Y

Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā