Ināra Mūrniece: Latvijai un Ķīnai sekmīgais politiskais dialogs jāvērš ekonomiskos panākumos

(12.04.2017.)
VideoGalerija

Latvijai un Ķīnai ir ļoti labs politiskais dialogs, un mēs esam gatavi vēl aktīvākai sadarbībai tirdzniecības, investīciju un transporta jomā. To Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece uzsvēra, trešdien, 12.aprīlī, parlamentā tiekoties ar Visķīnas Tautas kongresa priekšsēdētāju Džanu Dedzjanu (Zhang Dejiang), kurš kopā ar delegāciju oficiālā vizītē ieradies Latvijā. Iepriekš šāda līmeņa vizīte notika pirms 17 gadiem.

Latvijas un Ķīnas attiecības raksturo arī laba parlamentārā sadarbība, uzsvēra I.Mūrniece, atzīmējot, ka Saeimas deputātu grupā sadarbībai ar Ķīnas likumdevēju darbojas trešā daļa parlamentāriešu. Aktīvais politiskais dialogs un parlamentārie kontakti veido pamatu mūsu valstu sadarbībai ekonomikā.

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka Ķīna ir Latvijas galvenais ekonomiskās sadarbības partneris Tālajos Austrumos un patlaban ir lielisks laiks pilnveidot abu valstu sadarbību ekonomikā. Mūsu pārtikas ražotāju ienākšana Ķīnas tirgū ir labs sākums abu valstu ekonomiskā potenciāla izmantošanā, teica I.Mūrniece, uzsverot, ka pērn audzis Latvijas preču eksports uz Ķīnu. Arī Ķīnas tūristu skaits kopš 2010.gada ir audzis sešas reizes. Saeimas priekšsēdētāja pauda cerību, ka nākamgad tiks sākti čarterlidojumi starp Latviju un Ķīnu. Tas būtu būtisks impulss ekonomiskās sadarbības un arī tūrisma veicināšanai.

Džans Dedzjans uzsvēra veiksmīgās abu valstu attiecības un izteica vēlmi ciešākai sadarbībai investīciju, transporta un infrastruktūras jomā, kā arī zinātnē un citās nozarēs. Viņš apliecināja, ka Ķīna ir ieinteresēta arī mūsu lauksaimniecības, kā arī farmācijas nozares produkcijā.

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra mūsu valsts gatavību iesaistīties Ķīnas “Joslas un ceļa” iniciatīvā, paužot cerību, ka Latvijas transporta koridors kļūs par daļu no tās. Mēs redzam Latviju kā starptautisku transporta mezglu un vadošo transporta un loģistikas centru Ziemeļeiropā un Baltijas jūras reģionā, pauda I.Mūrniece.

Centrāleiropas un Austrumeiropas valstu un Ķīnas sadarbības formāts 16+1 ir laba platforma sadarbības veicināšanai, papildinot Latvijas un Ķīnas, kā arī Eiropas Savienības (ES) un Ķīnas dialogu. Mūsu valsts prioritātes šajā formātā ir transports un investīciju piesaiste infrastruktūras projektiem, kā arī tirdzniecība un studentu apmaiņa, sacīja I.Mūrniece.

I.Mūrniece un Džans Dedzjans šodien parakstīja Latvijas Republikas Saeimas un Visķīnas Tautas kongresa saprašanās memorandu, vienojoties par abu valstu parlamentu sadarbības stiprināšanu. Dokumentā Latvijas un Ķīnas parlamenti apņemas veicināt augsta līmeņa vizīšu apmaiņu, sekmēt abu likumdevēju, tostarp nozaru komisiju un deputātu grupu sadarbību.

Augstu vērtējot abu parlamentu līdzšinējo aktīvo sadarbību, Ķīnas parlamenta priekšsēdētājs uzaicināja I.Mūrnieci vizītē apmeklēt Ķīnu.   

 

Fotogrāfijas:  https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157680725957540">https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157680725957540
Video:  noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt