Ināra Mūrniece: esam gatavi ciešai sadarbībai, Igaunijai pārņemot prezidentūru Eiropas Savienībā un Baltijā

(16.12.2016.)
VideoGalerija

Latvija ir gatava ciešai sadarbībai, Igaunijai nākamgad kļūstot par prezidējošo valsti gan Eiropas Savienības (ES) Padomē, gan Baltijas reģionā. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, piektdien, 16.decembrī, Saeimas namā tiekoties ar Igaunijas Republikas jauno ārlietu ministru Svenu Mikseru (Sven Mikser).

Igaunija pārņems ES prezidentūru nākamā gada otrajā pusē, kas būs izaicinājumiem bagāts laiks, atzina I.Mūrniece. Sarunas dalībnieki bija vienisprātis, ka ES ir jātur Ukrainai dotie solījumi – tas ir arī ES uzticamības jautājums. ES valstīm jābūt vienotām, turpinot līdzšinējo politiku attiecībās ar Krieviju. Krievijai noteiktās ekonomiskās sankcijas nebūtu pārskatāmas līdz sasniegts būtisks progress Minskas vienošanās ieviešanā. Būtiski ir turpināt atbalstu Austrumu partnerībai – tas ir nepieciešams arī no drošības aspekta.

Igaunija 2017.gadā būs prezidējošā valsts arī Baltijas Asamblejā un Baltijas Padomē, pārņemot šo pienākumu no Latvijas. Saeimas priekšsēdētāja pauda gandarījumu par Igaunijas apņemšanos turpināt Latvijas iesākto darbu, saglabājot drošības un aizsardzības jautājumus kā prioritārus. S.Miksers kā nozīmīgu Latvijas, Igaunijas un Lietuvas sadarbības aspektu minēja enerģētisko drošību, tostarp vienota Baltijas reģiona gāzes tirgus izveide.

I.Mūrniece uzsvēra mūsu valsts ieinteresētību veiksmīgā Rail Baltica projekta ieviešanā. Trīs valstīm jāturpina sagatavošanās darbi saskaņā ar panākto starpvalstu vienošanos, lai jauno dzelzceļa līniju izbūvētu plānotajos termiņos. Projekta veiksmīgai ieviešanai ir nepieciešama cieša koordinācija visos līmeņos – gan politiskajā, gan praktiskajā.

Pārrunājot drošības jautājumus, Saeimas priekšsēdētāja norādīja, ka Latvija pilda savu apņemšanos par aizsardzības budžeta palielināšanu un patlaban aktīvi strādā, lai jau drīzumā varētu Latvijā uzņemt sabiedroto valstu karavīrus. Baltijā izvietojamo spēku daudznacionālais raksturs liecina, ka par esošo situāciju ir izpratne visā aliansē. Viņa uzsvēra, ka drošības jautājumos vienlaikus ļoti svarīga ir transatlantiskā saikne.

Sarunā ar S.Mikseru piedalījās arī Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne un Baltijas Asamblejas prezidents Jānis Vucāns.

 

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157677810407706/with/30838027024/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=GE05eXm6F0w
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesibas

 

 

 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 16.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
09:40  Saeimas Prezidija sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:30  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisijas un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Iekšējās drošības apakškomisijas kopsēde
12:00  Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
13:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Administratīvi teritoriālās reformas rezultātu izvērtēšanas apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde