Mūrniece NB8 spīkeru sanāksmē: pie hibrīddraudu novēršanas mums ir jāstrādā kopā

(22.08.2016.)
VideoGalerija

Jaunie ģeopolitiskie apstākļi Eiropā apliecina – drošības draudiem vairs nav tikai militārs raksturs. Mums kopā ir nopietni jāstrādā pie hibrīddraudu novēršanas. To Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece uzsvēra pirmdien, 22.augustā, Baltijas valstu un Ziemeļvalstu (NB8) parlamentu priekšsēdētāju gadskārtējā konferencē, kas šogad notiek Latvijas galvaspilsētā Rīgā.

Saeimas priekšsēdētāja akcentēja, ka cīņā pret hibrīddraudiem mums jāstrādā Eiropas Savienības un NATO līmenī, kā arī jāstiprina Eiropas Savienības un NATO savstarpējā sadarbība. Viņa pauda gandarījumu, ka NATO Varšavas samitā alianses valstis vēlreiz apstiprināja – 5.pants var tikt iedarbināts arī hibrīduzbrukuma gadījumā.

Kā būtisku aspektu cīņā pret hibrīddraudiem I.Mūrniece uzsvēra sabiedrības izpratnes palielināšanu, tostarp stratēģisko komunikāciju un informācijas apmaiņu. I.Mūrniece īpaši izcēla Rīgā izvietotā NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra darbu.

Sanāksmē Saeimas priekšsēdētāja kolēģiem sacīja, ka Latvija aizvien vairāk uzmanības pievērš drošības stiprināšanai, tostarp palielinot aizsardzības budžetu un stiprinot medijus.

Arī enerģētikas drošība ir svarīga hibrīdapdraudējumu kontekstā. Baltijas valstis ir paveikušas daudz, lai dažādotu enerģijas piegādes avotus, taču vienlaikus mums ir jāturpina darbs pie tiesiskā regulējuma un infrastruktūras projektu attīstīšanas, kolēģiem no NB8 valstu parlamentiem sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

NB8 valstu sadarbības koordinēšanu rotācijas kārtībā šogad veic Latvija, tāpēc NB8 valstu parlamentu priekšsēdētāju gadskārtējā konference šogad notiek Rīgā. Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Dānijas, Islandes, Norvēģijas, Somijas un Zviedrijas parlamentu spīkeri pulcējušies, lai apspriestu reģionam aktuālos sadarbības jautājumus. 

Igauniju parlamentu priekšsēdētāju konferencē pārstāv Rīgikogu prezidents Eiki Nestors (Eiki Nestor), Lietuvu – Seima priekšsēdētāja Loreta Graužiniene (Loreta Graužinienė), Somiju - Eduskuntas spīkere Marija Lohela (Maria Lohela), Dāniju - Folketinga spīkere Pia Kersgorda (Pia Kjærsgaard), Islandi – Altinga priekšsēdētājs Einars K. Gudfinnsons (Einar K. Gudfinnsson), Norvēģiju – Stortinga prezidents Olemiks Tommesens (Olemic Thommessen), savukārt Zviedriju - pirmais Riksdāga spīkera vietnieks Tobiass Billstrems (Tobias Billström). Sanāksmi vada Saeimas priekšsēdētāja I.Mūrniece. 

NB8 formāts apvieno piecas Ziemeļvalstis - Dāniju, Islandi, Norvēģiju, Somiju un Zviedriju - un trīs Baltijas valstis - Latviju, Lietuvu un Igauniju -, un tajā aktīva sadarbība notiek kopš 90.gadu sākuma. NB8 ietvaros notiek regulāras premjeru, parlamentāriešu, ministru un citu amatpersonu tikšanās.

Baltijas valstu un Ziemeļvalstu parlamentu priekšsēdētāju konference notiek reizi gadā kādā no reģiona valstīm. 

 

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157669656720814
Video: https://www.youtube.com/watch?v=45AIifqGyaw
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā