Saeimas priekšsēdētāja: Varšavas samitā aliansei jāvienojas par NATO ilgtermiņa klātbūtni Baltijā

(30.03.2016.)
VideoGalerija

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece trešdien, 30. martā, parlamentā tikās ar Eiropā izvietoto NATO un Amerikas Savienoto Valstu (ASV) Bruņoto spēku virspavēlnieku ģenerāli Filipu Marku Brīdlovu (Philip Mark Breedlove).

I.Mūrniece ģenerālim F.Brīdlovam apliecināja, ka ASV ir un paliek Latvijas uzticamākais sabiedrotais. Saeimas priekšsēdētāja un ASV spēku virspavēlnieks Eiropā pauda vienotu redzējumu par mūsu reģiona drošības apdraudējumiem. 

Saeimas priekšsēdētāja pateicās par ASV sniegto atbalstu Latvijai drošības spēju stiprināšanā. Viņa norādīja, ka ASV spēku ilgtermiņa klātbūtne un regulārās mācības Baltijas reģionā Latvijai ir ļoti svarīgas. F.Brīdlovam šajā ziņā ir liels personisks ieguldījums un Saeimas priekšsēdētāja pauda cerību, ka viņa pēctecis šajā postenī tikpat aktīvi turpinās atbalstīt mūsu reģiona drošību

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra Latvijas apņemšanos līdz 2018.gadam palielināt valsts aizsardzības budžetu līdz diviem procentiem no iekšzemes kopprodukta. I.Mūrniece norādīja, ka valsts drošībai un aizsardzībai ir ne vien Saeimas un valdības, bet visas sabiedrības plašs atbalsts. F.Brīdlovs apsveica šo Latvijas lēmumu kā tālredzīgu, atzīmējot, ka šajā ziņā Latvija ir paraugs arī citiem NATO sabiedrotajiem.

Pārrunājot gaidāmo Varšavas NATO samitu, I.Mūrniece norādīja, ka Latvijai ir svarīgi, lai samitā tiktu pieņemti lēmumi par pastiprinātu ilgtermiņa NATO spēku klātbūtni Baltijas reģionā.

Sarunas noslēgumā ģenerālis F.Brīdlovs pauda gandarījumu par līdzšinējo ASV karavīru labo pieredzi, uzturoties Latvijā. Šis ir abpusējs ieguvums

Sarunā piedalījās Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis, Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš, Ārlietu komisijas priekšsēdētāja biedrs Rihards Kols un Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube.


Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157664257489424
Video: https://www.youtube.com/watch?v=Qtx1QZ8wHTY

Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt