I.Mūrniece: NVO stiprina demokrātiju un valsti

(01.06.2018.)
VideoGalerija

Demokrātiska sabiedrība, labi funkcionējoša valsts un arī parlamenta darbs nav iedomājams bez ciešas ikdienas sadarbības ar nevalstiskajām organizācijām, sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, piektdien, 1.jūnijā, uzrunājot ikgadējā Saeimas un nevalstisko organizāciju (NVO) foruma dalībniekus.

Saeimas priekšsēdētāja pauda gandarījumu par parlamenta un NVO ikdienas partnerību. “Nevalstisko organizāciju pārstāvji, eksperti, interesenti piedalās Saeimas komisiju darbā, un komisijas uz to raugās ļoti nopietni. Nevalstisko organizāciju priekšlikumi vienmēr tiek ņemti vērā un par tiem debatē. Tomēr demokrātija paliek demokrātija – visi lēmumi gan parlamentā, gan nevalstiskajā sektorā tiek pieņemti ar balsu vairākumu. Tas ir viens no demokrātijas pamatiem – pie lēmumiem nonākt ar balsu vairākumu, respektējot mazākuma viedokli,” sacīja I.Mūrniece, uzsverot, ka pašcieņa un cilvēciskā cieņa ir pamats, kas ļauj sanākt kopā, līdzdarboties un nonākt līdz lēmumiem.

Saeimas priekšsēdētāja, akcentējot Latvijā esošo atvērtā parlamenta principu, klātesošajiem atgādināja, ka ikgadējā Saeimas un NVO forumā aktualizētās tēmas nokļūst parlamenta komisiju darba kārtībā, un tās top gan par likumdošanas iniciatīvām, gan konkrētām likumu normām.

“Sabiedrība uz nevalstisko organizāciju pārstāvjiem raugās kā uz viedokļu līderiem, jums uzticas, tāpēc jo īpaši svarīgs ir vēstījums, ko nesat sabiedrībai,” teica Saeimas priekšsēdētāja. I.Mūrniece akcentēja, ka tas ir būtiski, tuvojoties parlamenta vēlēšanām. “Jūsu rokās ir iespēja aicināt līdzcilvēkus piedalīties vēlēšanās, izteikt savu politisko gribu un stiprināt demokrātiju.”

“Galvenā vērtība, kuras dēļ esam kopā, ir Latvijas valsts,” uzrunas noslēgumā teica Saeimas priekšsēdētāja.

Savukārt biedrības “Latvijas Pilsoniskā alianse” padomes priekšsēdētājs Uldis Dūmiņš, foruma atklāšanā uzrunājot klātesošos, uzsvēra, ka NVO ir vislabākais partneris savai valstij gan vietējā, gan nacionālā līmenī, vislabākais atbalsts, iesaistot sabiedrību vēlēšanās un citos politiskos procesos, un vislabākais katalizators starp valsti un privāto sektoru, veicinot sociālo atbildību. Šodienas tēmām un diskusiju kopsavilkumiem ir jābūt skaidriem, ar konkrētiem rīcības plāniem, jo demokrātijas vērtējuma kritums nevar būt tas, ko atstāsim nākamajām paaudzēm, teica U.Dūmiņš.

Kopš Saeima 2006.gadā pieņēma deklarāciju, kurā noteikti Saeimas un NVO sadarbības principi un veicamie uzdevumi sadarbības pilnveidošanai, forums kļuvis par ikgadēju tradīciju. Šis ir divpadsmitais Saeimas un NVO forums, un to organizē parlaments sadarbībā ar nevalstiskajām organizācijām.



Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157697495905945 
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā