Ināra Mūrniece Kijevā aicina Ukrainu turpināt reformas

(17.05.2018.)
Galerija

Latvija allaž atbalstījusi un arī turpmāk atbalstīs Ukrainu gan politiski, gan praktiski. Ukrainas valsts attīstībai ir svarīgi turpināt uzsāktās reformas. Tās vajadzīgas arī Ukrainas Eiropas integrācijai. Latvija turpinās dalīties ar Ukrainu reformu pieredzē, tostarp labas pārvaldības, pretkorupcijas, izglītības un lauksaimniecības jomā, sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, trešdien, 16.maijā, Kijevā tiekoties ar Ukrainas parlamenta priekšsēdētāju Andriju Parubiju (Andriy Parubiy).

Drošība Ukrainā ir svarīga visas Eiropas stabilitātei, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja. Ukraina var rēķināties, ka Latvija arī turpmāk stingri iestāsies par valsts teritoriālo nedalāmību un suverenitāti. Rietumu partneriem ir nepieciešams arī turpmāk neatzīt Krievijas nelikumīgi īstenoto Krimas aneksiju. Eiropas Savienībai (ES) ir jāsaglabā sankcijas pret Krieviju, līdz tā pilnībā būs izpildījusi Minskas vienošanās.

Tiekoties ar premjerministru Volodimiru Groismanu (Volodymyr Groysman), I.Mūrniece sacīja, ka Ukrainas un ES Asociācijas līgums un bezvīzu režīms dod Ukrainas pilsoņiem konkrētus ieguvumus no sadarbības ar ES. Tagad Ukrainai ir svarīgi pielikt maksimālas pūles Asociācijas līguma praktiskai ieviešanai.

Saeimas priekšsēdētāja pauda gandarījumu, ka Ukrainai, neraugoties uz sarežģīto drošības, politisko un ekonomisko situāciju valstī, ir izdevies virzīt reformas. Izšķiroša ir reformu tempa saglabāšana. Īpaši būtiska ir tieslietu sistēmas reforma, pretkorupcijas iestāžu darba stiprināšana. Aktīvāka korupcijas apkarošana palīdzētu veidot arī labvēlīgāku biznesa vidi ārvalstu uzņēmējiem un piesaistīt investīcijas.

Ukrainā darbojas daudzi Latvijas uzņēmēji, un esam ieinteresēti attīstīt vēl ciešākus ekonomiskos sakarus, sacīja I.Mūrniece. Jau šobrīd Ukraina ir būtisks Latvijas tirdzniecības partneris, un esam gandarīti, ka pagājušajā gadā apgrozījums audzis par 30 procentiem. Tomēr, ņemot vērā Ukrainas tirgus lielumu un iespējas, ekonomiskās sadarbības potenciāls ne tuvu nav izsmelts.

Vizītē Saeimas priekšsēdētāja tikās arī ar Latvijas diasporas pārstāvjiem un Ukrainā strādājošajiem Latvijas starptautisko institūciju un projektu ekspertiem, kuri iesaistīti Ukrainas reformu īstenošanā.

Saeimas priekšsēdētāja līdz 18.maijam uzturas oficiālā vizītē Ukrainā, kur viņu pavada Saeimas deputātu grupas sadarbībai ar Ukrainu vadītājs Ainārs Mežulis, kā arī grupas deputāti Aleksejs Loskutovs un Edvīns Šnore.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157696288952574
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā