Ināra Mūrniece: Latvijas ārpolitikas nepārtrauktībai izšķirošas būs nākamās vēlēšanas

(25.01.2018.)
Galerija

Rudenī vēlēšanās iedzīvotāji izšķirs, kurš turpmāk veidos Latvijas ārpolitiku un kāda tā būs. Mūsu lielākā atbildība ir un paliek Latvijas neatkarības un drošības stiprināšana, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, ceturtdien, 25.janvārī, uzrunājot klātesošos ikgadējās Saeimas ārpolitikas debatēs.

Tie, kas cer ar militāru spēku sadalīt pasauli ietekmes zonās, nekur nav pazuduši, tāpēc mums jāturpina pretoties un nepadoties, saliedējoties ciešāk pašiem un strādājot kopā ar sabiedrotajiem – Eiropas Savienību (ES), NATO, partneriem Atlantijas okeāna otrā pusē, Baltijas valstīm un Ziemeļvalstīm, kā arī Austrumu partnerības valstīm -, sacīja Saeimas priekšsēdētāja. Mums visiem spēkiem jāstiprina normās balstīta starptautiskā kārtība – tāda, kurā valda likums, nevis patvaļa, akcentēja I.Mūrniece, uzsverot, ka tāpēc esam kopā ar Ukrainu. Nedrīkstam pieļaut, ka agresija un okupācija Eiropā tiek leģitimēta.

Arī Saeimā šobrīd virzītais lēmums, aicinot noteikt sankcijas Sergeja Magņitska lietā iesaistītajām personām, ir mūsu principiāla nostāja pret cilvēktiesību pārkāpumiem Krievijā, teica Saeimas priekšsēdētāja, atzīmējot, ka ar šo lēmumu mēs pievienotos citām demokrātiskajām valstīm.

Uzsverot, ka drošības pamatu pamats ir NATO, I.Mūrniece pateicās Kanādas, ASV un Eiropas sabiedrotajiem par dalību NATO kaujas grupā Latvijā. Tāpat Saeimas priekšsēdētāja pateicās par ASV Kongresa sniegto stingro apliecinājumu, ka ASV ir uzticīga NATO līguma 5.pantam. Vienlaikus I.Mūrniece aicināja paturēt prātā, ka svarīgs NATO uzdevums ir alianses spēku klātbūtni Baltijā izvērst arī jūrā un gaisā.

Uzrunā Saeimas priekšsēdētāja pauda gandarījumu, ka Latvija panākusi divu procentu iekšzemes kopprodukta novirzīšanu aizsardzībai. Tam Saeimas sasaukumam, kas pieņems nākamo valsts budžetu, šis lēmums jāuztur spēkā, teica I.Mūrniece, atzīmējot, ka Igaunija un Lietuva aizsardzībai jau šobrīd tērē vairāk un arī Latvijai jādomā par lielāku ieguldījumu, jo Baltijas valstu drošības mērķi sakrīt.

Pievēršoties ES, I.Mūrniece sacīja, ka tās centrālā vērtība ir solidaritāte un Latvijai ES ir vajadzīga kā vērtību savienība. Savukārt savienības nākotnes kontekstā Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra – nav šaubu, ka Latvijai arī turpmāk jābūt ES kodolā un jāturpina būt aktīvai dalībniece, gan attīstot ES ekonomisko un monetāro savienību, gan risinot drošības un aizsardzības jautājumus.

Savā uzrunā I.Mūrniece akcentēja Ķīnas straujo izaugsmi, kas liek meklēt veidus, kā palīdzēt tai iekļauties pasaules ekonomiskajā un politiskajā apritē un vienlaikus saglabāt esošo starptautisko kārtību. Nupat, viesojoties Ķīnā, mēs, Baltijas un Ziemeļvalstu parlamentu spīkeri, saskatījām Ķīnas atvērtību un gatavību sadarboties ar mūsu reģionu un visu Eiropu, pauda Saeimas priekšsēdētāja.

Noslēgumā I.Mūrniece sacīja, ka šī brīža realitāte ir sarežģīta. Gan Latvijas ārpolitikas, gan iekšpolitikas uzdevums ir nepieļaut svešu ietekmi mūsu valstī. Mūsu mērķis ir neatkarīga, demokrātiska, droša un pārtikusi valsts, teica Saeimas priekšsēdētāja.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā