Ināra Mūrniece: nākamā gada valsts budžeta prioritāte – iedzīvotāju veselība

(11.10.2017.)
VideoGalerija

Nākamā gada valsts budžets būs “veselības budžets” – vitamīni ir vajadzīgi gan tautsaimniecībai, gan veselības aizsardzībai, gan mūsu ģimenēm un bērniem.  Esmu gandarīta, ka budžeta projektā paredzēts būtisks finansējuma pieaugums veselības nozarei un demogrāfijas pasākumiem, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece trešdien, 11.oktobrī, pēc 2018.gada valsts budžeta projekta saņemšanas.

Saņemot budžeta portfeli no finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas, I.Mūrniece sacīja, ka valsts budžeta likumprojekta un to pavadošo likumprojektu izskatīšanas gaitā Saeimā būs gaidīts ikviens ministrs, lai skaidrotu plānoto valsts budžeta tēriņu lietderību.

Finanšu ministre uzsvēra, ka Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) Latviju šogad nodēvējusi par “reformu čempioni”, jo turpinām pagājušajā gadā sākto reformu ceļu virknē nozaru. Nākamā gada valsts budžeta prioritāte ir veselības nozare, kurai plānots piešķirt vislielāko finansējumu – vairāk nekā 200 miljonus eiro. Savukārt valsta drošībai un aizsardzībai 2018.gadā paredzēti papildus 126 miljoni, sasniedzot divus procentus no iekšzemes kopprodukta.

D.Reizniece-Ozola sacīja, ka budžeta projektā paredzēts finansējuma pieaugums arī valsts ceļu sakārtošanai un iekšējai drošībai – valsts austrumu robežas sakārtošanai -, tāpat arī rasta iespēja atrisināt jautājumu par sociālo aizsardzību radošo profesiju pārstāvjiem. Vidējā termiņā plānots arī tiesnešu atalgojuma palielinājums.

Nākamā gada valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi plānoti 8,75 miljardu eiro apmērā, savukārt izdevumi – 8,97 miljardi eiro. Salīdzinājumā ar 2017.gada budžetu nākamgad plānotie budžeta ieņēmumi palielināsies par 684 miljoniem eiro, bet izdevumi pieaugs par 583 miljoniem eiro. Budžeta deficīts nākamgad plānots 0,8 procentu apmērā no iekšzemes kopprodukta.

Valsts budžeta likumprojektu un to pavadošo likumprojektu paketi izskatīšanai Saeimas komisijās plānots nodot nākamnedēļ. Pirmajā lasījumā to izskatīt Saeimā plānots 25. un 26.oktobrī. Savukārt otrajā galīgajā lasījumā – 22. un 23.novembrī, informē Budžeta komisijā.

 

Foto no budžeta projekta iesniegšanas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157687185032110
Video no budžeta projekta iesniegšanas: https://www.youtube.com/watch?v=DANNKj5lOzs
Video no preses brīfinga: https://www.youtube.com/watch?v=XZbwujmGz0s
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesības  

 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt