Ināra Mūrniece atklāj rakstu krājumu par tiesiskās drošības un paļāvības principiem

(01.06.2017.)
Galerija

„Ļoti būtiski, lai cilvēki sajustu, ka visa valsts vara ir saistīta ar tiesībām. Tas nozīmē, ka ikvienā jomā valsts rīcība, kas ietekmē indivīda tiesības, ir pamatota ar likumu normām,” ceturtdien, 1.jūnijā, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, piedaloties juridiskā rakstu krājuma „Vispārējie tiesību principi: tiesiskā drošība un tiesiskā paļāvība” svinīgajā atvēršanas pasākumā Latvijas Universitātes Mazajā aulā.

„Šodien varam būt gandarīti, ka līdzās Satversmes pirmajam pantam, kurš jau no mūsu valsts pirmsākumiem ir postulējis demokrātisku Latviju, tagad Satversmē kā viens no mūsu valsts pastāvēšanas virsprincipiem ir nostiprināts arī tiesiskums,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

I.Mūrniece akcentēja, ka pirms trim gadiem pieņemtajā Satversmes preambulā skaidri un nepārprotami teikts, ka Latvija ir demokrātiska, tiesiska, sociāli atbildīga un nacionāla valsts. Šodien mēs esam pulcējušies, lai atzīmētu vēl vienu būtisku soli ceļā uz tiesiskuma stiprināšanu, atklājot rakstu krājumu, sacīja I.Mūrniece.

Tāpat Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka ievērojami augusi sabiedrības izpratne par to, kas ir morāli un kas – amorāli. I.Mūrniece atsaucās uz neseno sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS ziņoto par to, ka sabiedrībā pieaugusi neiecietība pret ceļu policistu kukuļošanu, kā arī cilvēki daudz biežāk nosoda arī daļēju nodokļu nemaksāšanu un pieteikšanos uz sociālajiem pabalstiem, kas faktiski nepienākas.

Rakstu krājumu, kas veltīts tiesiskās drošības un paļāvības principu kā tiesiskas un demokrātiskas valsts tiesību sistēmas sastāvdaļas analīzes Latvijas un starptautisko tiesību kontekstā, izdod „Tiesu namu aģentūra”. Izdevumā iekļautos zinātniskos rakstus veidojis 19 autoru kolektīvs profesora, Tiesību zinātņu pētniecības institūta vadītāja un Saeimas deputāta Ringolda Baloža vadībā, viņš ir arī šīs grāmatas idejas autors.

Izdevuma mērķis ir veicināt vienotu un konsekventu izpratni par tiesiskās drošības un paļāvības principiem, kā arī sekmēt pareizu to lietojumu. Grāmata veidota, balstoties uz 2016.gada janvārī notikušo konferenci „Valsts konsekvence tiesiskās paļāvības un tiesiskās drošības principu ievērošanā”, kurā aplūkota faktiskā situācija par šo principu izpratni un ievērošanu iestādēs un tiesās, kā arī sniegti priekšlikumi tālākai attīstībai.


Fotogrāfijas:
https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157681553189693
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt