Ināra Mūrniece: Latvija un Lietuva ir cieši partneri un sabiedrotie

(06.12.2016.)
VideoGalerija

Lietuva vienmēr ir bijusi mūsu tuvākais kaimiņš un draugs. Esam cieši partneri un sabiedrotie, mūs vieno intensīvs politiskais dialogs un aktīva vizīšu apmaiņa. Esmu patiesi gandarīta, ka par savas pirmās ārvalstu vizītes galamērķi esat izvēlējies tieši Latviju, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, otrdien, 6.decembrī, Saeimas namā tiekoties ar jauno Lietuvas Republikas parlamenta priekšsēdētāju Viktoru Pranckieti (Viktoras Pranckietis).

I.Mūrniece pauda pārliecību, ka Saeimas un Seima sadarbība arī turpmāk būs tikpat veiksmīga. Lietuvas parlamenta jaunais sasaukums jau ir izveidojis deputātu grupu sadarbībai ar Saeimu, kā arī jaunu Baltijas Asamblejas delegāciju. Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka Baltijas valstu sadarbība ir cieša un nozīmīga, un daudzpusīga visos līmeņos, tostarp starptautiskajās parlamentārajās organizācijās, piemēram, Baltijas un Ziemeļvalstu (NB8) formātā.

Šobrīd visas Baltijas sadarbības prioritāte ir drošība un aizsardzība. I.Mūrniece uzsvēra – ir svarīgi, ka NATO ir reaģējusi uz Kremļa neprognozējamību, palielinot klātbūtni Baltijas valstīs un Polijā. Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka Latvija nopietni strādā pie aizsardzības spēju palielināšanas un ir ceļā uz aizsardzības finansējuma palielināšanu līdz diviem procentiem no iekšzemes kopprodukta 2018.gadā. I.Mūrniece pauda gandarījumu, ka cilvēki Latvijā aktīvi stājas Zemessardzē un Jaunsardzē, pieaug patriotisms.

Būtisks drošības aspekts ir informatīvās telpas stiprināšana. Latvijā pastiprinās Krievijas aktivitāte medijos – ar tendenciozas informācijas starpniecību tiek grauta sabiedrības ticība valstij un varas spējai aizsargāt mūsu cilvēkus. Ir jādara viss iespējamais, lai sabiedrībai būtu iespēja saņemt patiesu informāciju, sacīja I.Mūrniece. Šajā kontekstā Saeimas priekšsēdētāja akcentēja Rīgā izvietotā NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra un Baltijas Mediju izcilības centra darbu.

Pārrunājot situāciju Ukrainā, Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka sankcijas pret Krieviju nedrīkst tikt atceltas līdz Minskas vienošanos izpildei. I.Mūrniece un V.Pranckietis pauda atbalstu Ukrainas tuvināšanai ar Eiropas Savienību (ES) un uzsvēra bezvīzu režīma ieviešanu.  Abu valstu spīkeri bija vienisprātis, ka arī energodrošība ir valsts drošības stūrakmens. Saeimas priekšsēdētāja akcentēja, ka ir svarīgi attīstīt reģionālo dabasgāzes un elektrības tirgu un dažādot piegāžu avotus.

Latvijai un Lietuvai ir jāsadarbojas kopīgo projektu īstenošanā. I.Mūrniece un V.Pranckietis bija vienisprātis, ka dzelzceļa infrastruktūras projekts Rail Baltica ir Baltijas valstu stratēģiskā interese. Visām trim valstīm ir jāturpina sadarbība ar ES institūcijām, iestājoties arī par turpmāku ES līdzfinansējuma apmēru 85 procentu apjomā.

Lietuvas spīkeru vizītē pavada Nacionālās drošības un aizsardzības komisijas deputāts Laurīns Kaščūns (Laurynas Kasčiūnas) un Eiropas lietu komisijas deputāts, Budžeta un finanšu komisijas deputāts Viktors Rinkevičs (Viktoras Rinkevičius). 


No Saeimas puses sarunā ar Lietuvas parlamenta priekšsēdētāju piedalījās arī Saeimas priekšsēdētājas biedrs Gundars Daudze, Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne, Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Vucāns, Deputātu grupas sadarbībai ar Lietuvas parlamentu vadītājs Romualds Ražuks, Deputātu grupas sadarbībai ar Lietuvas parlamentu vadītāja vietnieks Jānis Dombrava un Deputātu grupas sadarbībai ar Lietuvas parlamentu deputāts Ivans Klementjevs.

 
Fotogrāfijas no tikšanās: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157673574405233
Video: https://www.youtube.com/watch?v=2cWg52qdG6A
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde