Ināra Mūrniece Tautas frontes muzejā uzsver Daugavas aizstāvēšanas kampaņas nozīmi arī mūsdienās

(01.12.2016.)
VideoGalerija

“Jo labāk sapratīsim, kas mums lika toreiz pirms 30 gadiem, ne no kā nebīstoties, iestāties par mūsu Sirdsdaugavu, jo labāk zināsim, kas mūs vieno un kas mūs padara neuzvaramus šodien.” To uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece ceturtdien, 1.decembrī, atklājot Tautas frontes muzeja organizēto pasākumu “Tautas parlamentārisma pirmā uzvara. Sirdsdaugava”. Tas veltīts Daugavas aizstāvēšanas leģendārās kampaņas 30.gadadienai un tajā tika spriests par šīs kampaņas rašanos, ietekmi un mantojumu.

Daugavas aizstāvēšanas kampaņa, kas sākās pēc laikraksta “Literatūra un Māksla” publikācijas 1986.gada rudenī, ir uzskatāma par pirmo tautas parlamentārisma izpausmi okupētajā Latvijā.

Šī uzdrīkstēšanās pateikt, ka Daugava latviešiem ir vairāk nekā upe, radīja sprādziena efektu, vienai publikācijai totalitārā valstī iekustinot neiedomājamo – plašu parakstu vākšanu tautā pret HES ieceri. Daugavas glābšana vainagojās ar tautas uzvaru un deva izšķirošu impulsu un pieredzi turpmākajai pretpadomju cīņai, teica Saeimas priekšsēdētāja.

“Daugavas glābšana aizskāra un atmodināja tautā tās stīgas, kas padomju okupācijas gados ilgi bija klusējušas. Kā gulējušas zem Daugavas ledus. Bet tagad šis ledus sāka plaisāt un lūzt. Šīs stīgas tautas apziņā bija saglabājušās dzīvas – sava valstiskuma apziņa un sava vērtību sistēma – brīvība, pašnoteikšanās, demokrātija un tēvzemes mīlestība,” sacīja I.Mūrniece.

Saeimas priekšsēdētāja aicināja turpināt runāt par šīm tautas pretestības akcijām dažādās konferencēs un arī emocionālos pasākumos, lai arī jaunā paaudze labāk izprastu to laiku.

Saeimas priekšsēdētāja savā uzrunā akcentēja vēl vienu šī pasākuma tēmu – tautas parlamentārismu, norādot uz lielajām tautas pilnvarām, kas ietvertas arī Latvijas Satversmē.

I.Mūrniece sacīja, ka viņai arī ir liels gods būt pirmajai no Saeimas priekšsēdētājiem, kas uzstājas Latvijas Tautas frontes mītnē Vecpilsētas ielā.

Pasākumā ar atmiņu stāstiem par kampaņu uzstājās viens no publikācijas autoriem Latvijas Tautas frontes (LTF) pirmais priekšsēdētājs un tagadējais LTF muzeja pētnieks Dainis Īvāns, kā arī otrs publikācijas autors - rakstnieks Artūrs Snips. Pasākumā piedalījās laikraksta “Literatūra un Māksla” tālaika galvenais redaktors Jānis Škapars, gleznotāja Džemma Skulme un rakstniece Māra Svīre, kā arī Latvijas Nacionālā vēstures muzeja direktors Arnis Radiņš, filmas “Demokrātijas stunda” režisors Romualds Pipars, Daugavpils Universitātes rektors Arvīds Barševskis un vēstures pētnieks Jānis Ivars Padedzis.

Šajā dienā notika arī tautas parlamentārisma pirmajai uzvarai veltītās pastmarkas zīmogošana.

Pirms 30 gadiem - 1986.gada 17.oktobrī - laikrakstā “Literatūra un Māksla” tika publicēts D.Īvāna un A.Snipa leģendārais raksts “Par Daugavas likteni domājot”, kurā autori iestājās pret Daugavpils HES celtniecību. Pēc tās publicēšanas Latvijā sākās vērienīgi sabiedrības protesti un parakstu vākšana pret šo projektu. D.Īvāns tika atzīts par 1986.gada populārāko žurnālistu un saņēma Latvijas PSR Žurnālistu savienības balvu par gada aktuālāko publicistikas rakstu.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157677191966226
Video: https://www.youtube.com/watch?v=KbPWVAhc_GM
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt