Saeimas priekšsēdētāja: Latvijas un Īrijas sadarbības centrā – latviešu diaspora

(22.11.2016.)

Viens no būtiskākajiem Latvijas un Īrijas sadarbības aspektiem ir latviešu diaspora. Īrijā dzīvo ap 30 tūkstoši latviešu, kuru vidū ir vismaz pieci tūkstoši bērnu. Ir svarīgi, lai jaunajai paaudzei tiktu nodrošināta iespēja saglabāt savu latvisko identitāti, mācoties latviešu valodu un saglabājot kultūru. To Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece uzsvēra, darba vizītē Īrijā tiekoties ar Īrijas parlamenta Deputātu palātas priekšsēdētāju Šonu O Fergeilu (Seán Ó Fearghaíl) un Senāta senatoru Džeriju Butimeru (Jerry Buttimer). Šī ir pirmā Saeimas priekšsēdētājas vizīte Īrijā kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas.

“Vēlos pateikties Īrijai par atvērtību un sadarbību risinājumu meklēšanā, atbalstot šeit dzīvojošos latviešus. Plašā diaspora liek abām valstīm risināt daudzus praktiskus jautājumus, tostarp rast iespēju bērniem skolā apgūt arī latviešu valodu,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja. Īrijas amatpersonas pauda gatavību meklēt risinājumus, lai iekļautu latviešu valodu kā mācību priekšmetu skolu programmās.Saeimas deputāti ar Īrijas parlamentāriešiem pārrunāja arī abu valstu ekonomisko sadarbību un izaicinājumus, ar kuriem šobrīd sastopas Eiropas Savienība (ES), tajā skaitā drošības un aizsardzības jomās. Saeimas priekšsēdētāja apliecināja, ka Latvija seko līdzi “Brexit” jautājuma attīstībai Lielbritānijā.Tika pārrunāts arī informatīvā kara radītais apdraudējums. Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka Kremlis cenšas vājināt ES un transatlantiskās attiecības, diskreditējot Rietumu vērtības.

Pārrunājot situāciju Ukrainas austrumos, abu valstu parlamentārieši bija vienisprātis, ka Eiropai jābūt vienotai un aicināja neatcelt Krievijai noteiktās sankcijas līdz Minskas vienošanos saistību izpildei.

Vizītes laikā Saeimas priekšsēdētāja tikās arī ar bērnu un jauniešu lietu ministri Katrīnu Zapponi (Katherine Zappone), kā arī Dublinas pilsētas mēru Brendanu Karru (Brendan Carr).

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece no 20. līdz 22.novembrim darba vizītē uzturējās Īrijā. I.Mūrnieci vizītē pavadīja Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja biedrs Rihards Kols un Eiropas lietu komisijas deputāte Nellija Kleinberga.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt