Ināra Mūrniece: Latvija ir ieinteresēta ciešā sadarbībā ar Ķīnu

(04.11.2016.)
VideoGalerija

Latvijas un Ķīnas divpusējās attiecības ir ciešākas nekā jebkad iepriekš. Mūsu valsts ir patiesi ieinteresēta turpināt aktīvo politisko dialogu un intensīvo vizīšu apmaiņu, veicinot sadarbību ekonomikas, izglītības, zinātnes un kultūras jomās, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, piektdien, 4.novembrī, Saeimas namā tiekoties ar Ķīnas Tautas Republikas Valsts padomes Ministru prezidentu Li Kecjanu (Li Keqiang). Šī ir pirmā Ķīnas premjerministra vizīte Latvijā.

Centrāleiropas un Austrumeiropas valstu un Ķīnas sadarbības formāts 16+1 ir laba platforma sadarbības veicināšanai. Mūsu valsts prioritātes šajā formātā ir transports un loģistika, kā arī investīciju piesaiste, tirdzniecības veicināšana un studentu apmaiņa, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja. Latvija ir gandarīta par mūsu valstī izveidoto sekretariātu 16+1 loģistikas koordinēšanai.

Saeimas priekšsēdētāja pauda gandarījumu, ka Ķīnas premjerministra vizītes laikā abas valstis parakstījušas jau sešus dokumentus sadarbībai dažādās nozarēs. 

Latviju un Ķīnu saista laba parlamentārā sadarbība, sacīja I.Mūrniece, apliecinot, ka Saeimā ir daudz Ķīnas draugu. Baltijas un Ziemeļvalstu (NB8) parlamentu spīkeri ir ieinteresēti kopīgā vizītē apmeklēt Ķīnu, informēja Saeimas priekšsēdētāja un aicināja Ķīnu atbalstīt šo iniciatīvu. Li Kecjans apliecināja, ka Ķīnas parlaments pozitīvi vērtē šādu vizīti, un aicināja abas puses turpināt tās sagatavošanu. 

Saeimas priekšsēdētāja kā vienu no sadarbības jomām minēja arī sportu, domājot par gatavošanos 2022.gada ziemas olimpiskajām spēlēm Pekinā. Latvija ir gatava dalīties pieredzē un piedāvāt savu ziemas sporta infrastruktūru. Saeimas deputātu grupa sadarbībai ar Ķīnas parlamentu ir gatava šo iniciatīvu atbalstīt. 

Sarunā no Latvijas puses piedalījās arī Saeimas sekretārs Andrejs Klementjevs, Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš, Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas priekšsēdētāja Laimdota Straujuma, Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja biedrs Rihards Kols, deputātu grupas sadarbībai ar Ķīnas parlamentu vadītājs Sergejs Potapkins, kā arī Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs, ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica un Latvijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Ķīnā Māris Selga.

No Ķīnas puses sarunā piedalījās arī Ķīnas ārlietu ministrs, finanšu ministrs, tirdzniecības ministrs, Ķīnas Tautas bankas prezidents, kā arī Valsts padomes pastāvīgais ģenerālsekretāra vietnieks, Valsts padomes Pētniecības departamenta direktors, Nacionālās reformu un attīstības komitejas priekšsēdētāja vietnieks un Ķīnas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā.

 


Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157676126443655
Video: https://www.youtube.com/watch?v=YM6iGDnoUlI
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesibas


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā