Ināra Mūrniece: drošība - Baltijas valstu sadarbības prioritāte

(28.10.2016.)

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, piektdien, 28.oktobrī, Rīgā atklājot Baltijas Asamblejas (BA) 35.sesiju, uzsvēra, ka reģiona drošība ir viens no svarīgākajiem jautājumiem, pie kā Baltijas valstīm jāstrādā kopīgiem spēkiem. I.Mūrniece aicināja kaimiņvalstis uz vēl ciešāku sadarbību drošības un aizsardzības jomā, uzsverot nepieciešamību stiprināt Baltijas valstu aizsardzības infrastruktūru un veikt kopīgus militāros iepirkumus.

„Baltijas Asamblejas nu jau 25.gadskārta atgādina, cik svarīgi ir nepalaist garām vēstures dotās iespējas. Toreiz – deviņdesmito gadu sākumā – mēs izmantojām vēsturisko iespēju izrauties no impērijas, no PSRS. Mēs to paveicām kopā. Šobrīd, aizvien pieaugošās spriedzes apstākļos, mūsu uzdevums ir nepalaist garām vēsturisko iespēju nosargāt to, kas mums ir,” sacīja I.Mūrniece.

Saeimas priekšsēdētāja akcentēja, ka NATO Varšavas samita lēmumi ir panākums, ko baltieši sasnieguši kopīgiem spēkiem. Šobrīd aliansē risinām jautājumus par daudznacionālo kaujas grupu izvietošanu Baltijā.

Reģiona drošība ir galvenā BA prioritāte, taču, lai to nodrošinātu, izšķiroša nozīme ir arī sabiedrības atbalstam. Baltijas valstīm jāiegulda vairāk darba stratēģiskās komunikācijas stiprināšanā, kā arī ciešāk jāsadarbojas cīņā pret hibrīdapdraudējumiem, sacīja Saeimas priekšsēdētāja, mudinot reģiona valstu valdības aktivizēt nozaru ministriju sadarbību. Nepieciešama reāla un efektīva sabiedrisko mediju, visu par mediju atbildīgo institūciju sadarbība.

Uzrunājot BA 35.sesijas dalībniekus, Saeimas priekšsēdētāja kā otru svarīgāko jautājumu Baltijas parlamentu sadarbībā uzsvēra transporta infrastruktūru, it sevišķi Rail Baltica projektu un enerģētiku. I.Mūrniece aicināja mērķtiecīgi turpināt reģiona integrāciju Eiropas energotīklos, saucot 2017.gada pavasarī plānoto Latvijas dabasgāzes tirgus pilnīgu atvēršanu par svarīgu soli Baltijas gāzes tirgus liberalizācijā.

Sveicot BA ar 25.gadskārtu, I.Mūrniece akcentēja: „Mums visiem ir jāatceras, ka esam trīskārt stiprāki tad, kad esam kopā. Vēstures mācība ir tāda, ka Baltijas valstis ģeopolitiskos izaicinājums spēj izturēt tikai tad, ja tās ir vienotas.”

27. un 28.oktobrī Rīgā uz Baltijas Asamblejas (BA) 35.sesiju sanāk deputāti no Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentiem, lai spriestu par tādiem jautājumiem kā migrācija un Eiropas Savienības ārējās robežas apsardzība, demogrāfiskā situācija Baltijas valstīs, kā arī reģionālās transporta infrastruktūras attīstība, īpašu uzmanību veltot Rail Baltica projektam.


Informācija par BA:

Latvija 2016.gada 1.janvārī uz gadu kļuva par Baltijas Asamblejas prezidējošo valsti.
Baltijas Asambleja ir Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija, kas izveidota 1991.gada 8.novembrī. Asamblejā katru Baltijas valstu parlamentu pārstāv 12-20 deputāti. Asambleja ir koordinējoša un konsultatīva institūcija. Tā ir tiesīga nacionālajiem parlamentiem, valdībām un Baltijas Ministru padomei izteikt savu viedokli rezolūciju, lēmumu, deklarāciju un ieteikumu formā un pieprasīt atbildes par to, kā risināti BA dienas kārtības aktuālie pārrobežu jautājumi.

Fotogrāfijas no BA 35.sesijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157672218931763
Video par BA 35.sesiju: https://www.youtube.com/watch?v=dAWcQFrpcN0
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 24.aprīlī
09:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:15  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tiksānās ar Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Anatolii Kutsevol
14:30  Saeimas deputāta Jāņa Patmalnieka tikšanās ar Nīderlandes Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Claudia Magdalena Njoo Pieterse
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde