Ināra Mūrniece un Kersti Kaljulaida vienisprātis: Latvijas un Igaunijas prioritātes ir drošība, enerģētika un transports

(21.10.2016.)
VideoGalerija

Šobrīd, kad mūsu valstis un visa Eiropa saskaras ar drošības izaicinājumiem, Latvijas un Igaunijas un visas Baltijas sadarbība ir īpaši būtiska, tostarp Eiropas Savienības un NATO ietvaros. To Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece uzsvēra, piektdien, 21.oktobrī, Saeimas namā tiekoties ar jaunievēlēto Igaunijas Republikas Valsts prezidenti Kersti Kaljulaidu (Kersti Kaljulaid), kura oficiālā vizītē uzturas Latvijā.

Sarunas laikā liela uzmanība tika veltīta reģiona drošībai. I.Mūrniece un K.Kaljulaida bija vienisprātis, ka Baltijas valstu un arī Baltijas-Ziemeļvalstu sadarbības formātos jāturpina koncentrēties uz drošību, tostarp stratēģisko komunikāciju un kiberdrošību, kā arī uz ārējo robežu stiprināšanu un transporta un enerģētikas projektu attīstīšanu. Dzelzceļa infrastruktūras projekta “Rail Baltica” īstenošana ir ļoti būtiska, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja. Reģionālās drošības jautājumi būs Baltijas valstu parlamentu spīkeru darba kārtībā nākamnedēļ gaidāmajā Baltijas Asamblejas 35.sesijā.

I.Mūrniece un K.Kaljulaida atzinīgi novērtēja NATO Varšavas samita lēmumus par pastāvīgu alianses spēku klātbūtni Baltijā un Polijā. Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka Latvija kopā ar Kanādu, kuras vadībā mūsu valstī tiek veidota alianses kaujas grupa, patlaban strādā pie Latvijas kā uzņemošās valsts atbalsta nodrošināšanas.

Saeimas priekšsēdētāja pauda gandarījumu, ka Igaunija, nākamgad uzņemoties prezidējošās valsts pienākumus Eiropas Savienības Padomē, turpinās darbu pie jautājumiem, kuriem īpašu uzmanību pievērsām Latvijas prezidentūrā. Tas nozīmē, ka Austrumu partnerība, kas ir būtisks jautājums arī no drošības aspekta, nezaudēs vietu Eiropas Savienības darba kārtībā, teica I.Mūrniece. Viņa apliecināja Latvijas gatavību dalīties uzkrātajā prezidentūras pieredzē.

Noslēgumā Saeimas priekšsēdētāja novēlēja K.Kaljulaidai veiksmi, veicot Igaunijas Valsts prezidentes pienākumus, un apliecināja, ka Latvijas parlamenta durvis viņai vienmēr ir atvērtas.

Sarunā no Latvijas puses piedalījās arī Saeimas priekšsēdētājas biedrs, deputātu grupas sadarbībai ar Igaunijas parlamentu vadītāja vietnieks Gundars Daudze, Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere, Saeimas sekretāra biedrs Gunārs Kūtris, Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne, deputātu grupas sadarbībai ar Igaunijas parlamentu vadītājs Veiko Spolītis, kā arī deputātu grupas sadarbībai ar Igaunijas parlamentu deputāte Nellija Kleinberga.

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157675489656865
Video: https://www.youtube.com/watch?v=M9LK-fLjpY8
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesibas


Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī