Ināra Mūrniece Bratislavā: Eiropas Savienības darba kārtībā – ekonomika un drošība

(07.10.2016.)
Galerija

“Eiropas Savienība aizvien ir labākais un efektīvākais formāts, lai stātos pretim mūsdienu izaicinājumiem – nodrošinātu ekonomisko attīstību un mieru reģionā,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, piektdien, 7.oktobrī, piedaloties Eiropas Savienības (ES) valstu parlamentu priekšsēdētāju neformālajā samitā un diskutējot par ES globālo lomu un nākotni. 

I.Mūrniece aicināja dalībvalstu līderus neatkāpties no izvirzītajiem plāniem ekonomiskās izaugsmes veicināšanai un drošības stiprināšanai, lai kliedētu iedzīvotāju satraukumu par savu, kā arī visas savienības nākotni.

“Ekonomiskais stāvoklis, darbavietas un izaugsme ir lietas, kas satrauc mūsu ļaudis. Nav vajadzīgi radikāli priekšlikumi – mums jāturpina ieviest dzīvē to, par ko esam jau vienojušies,” sacīja I.Mūrniece, akcentējot nepieciešamību pēc stabilitātes eirozonā, Vienotā digitālā tirgus, kā arī Enerģētikas savienības.

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka ES aizvien jūtamas ekonomiskās krīzes sekas, iedzīvotāji jūtas attālināti no ES institūcijām un valda uzticības trūkums, lai gan ES sniedz ievērojamas priekšrocības tās iedzīvotājiem.

Tāpat Saeimas priekšsēdētāja akcentēja drošības lomu, norādot arī uz migrācijas sekām. Būtiski, ka Eiropas robežu un krasta apsardzi izdevies izveidot rekordīsā laikā, sūtot skaidru signālu, ka ES līderi ir spējīgi kontrolēt situāciju.

“Ir jāstiprina tiesībsargājošās institūcijas gan valstu, gan Eiropas līmenī. Mēs jau ejam pareizajā virzienā jautājumos, kas saistīti ar cīņu pret terorismu, fokusējoties uz drošību un sadarbību ar trešajām valstīm,” sacīja I.Mūrniece. Tāpat Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra nepieciešamību pēc ciešākas ES un NATO sadarbības drošības jomā, vienlaikus nodrošinot, ka tā nepārklājas ar NATO mērķiem un saistībām Eiropā.

Parlamentu priekšsēdētāju sanāksme Bratislavā tiek rīkota pēc Slovākijas Nacionālās padomes spīkera Andreja Danko (Andrej Danko) iniciatīvas, reaģējot uz izaicinājumiem ES, it īpaši pēc Lielbritānijas referenduma rezultāta par izstāšanos no savienības. Slovākija sanāksmi rīko savas pirmās prezidentūras ES Padomē laikā, lai parlamentārā līmenī veicinātu diskusiju par pašreizējo situāciju ES un tās nākotni. 

Pirmajā sesijā parlamentu priekšsēdētāji diskutē par ES pašreizējiem izaicinājumiem - draudiem Eiropas vienotībai un plaisas mazināšanu starp ES un tās iedzīvotājiem. Savukārt otrajā sesijā ES valstu parlamentu spīkeri spriež par nākotnes mērķiem, tostarp ES iekšējo kohēziju un ES globālo lomu.

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157673586060572
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā