Saeimas priekšsēdētāja piedalīsies Baltu vienības dienas svinībās Liepājā

(23.09.2016.)

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece sestdien, 24.septembrī, piedalīsies Baltu vienības dienas svinībās, kas šogad norisinās Liepājā.

Baltu vienības dienas atklāšanas ceremonijā, kas pulksten 11.00 notiks Liepājas promenādē, svinīgās uzrunas teiks Latvijas un Lietuvas parlamentu vadītājas – I.Mūrniece un Lietuvas Seima priekšsēdētāja Loreta Graužiniene (Loreta Graužinienė).

Pēc svinīgās ceremonijas Saeimas priekšsēdētājai ar Lietuvas parlamenta priekšsēdētāju paredzēta divpusējā tikšanās.

Par godu Baltu vienības dienai Lietuvas parlamenta priekšsēdētāja un Saeimas priekšsēdētāja piedalīsies arī fotomākslinieka Andra Zēgnera izstādes „Saules akmens” atklāšanā koncertzālē „Lielais dzintars”, kā arī apskatīs izstādes koncertzāles mākslas telpā „CIVITA NOVA”.

Atzīmējot Baltu vienības dienu, I.Mūrniece un L.Graužiniene piedalīsies arī jauniešu erudīcijas konkursa „Draudzības kauss” laureātu apbalvošanas ceremonijā, apmeklēs Liepājas Svētās Trīsvienības baznīcu, Liepājas muzeju, kā arī amatnieku tirdziņu.

Svinību noslēgumā pulksten 17.00 koncertzālē „Lielais dzintars” Saeimas un Seima priekšsēdētājas apmeklēs Lietuvas Brīvprātīgo Aizsardzības spēku bigbenda un Latvijas Nacionālo bruņoto spēku bigbenda koncertu.

Baltu vienības diena iedibināta, pieminot 1236.gada 22.septembrī notikušo Saules kauju, kurā zemgaļu un žemaišu spēki sakāva Zobenbrāļu ordeņa bruņiniekus.

Kopš 2000.gada Latvijas Saeima un Lietuvas Seims Saules kaujas dienu − 22.septembri – noteica par oficiālu un atzīmējamu atceres dienu.

Pagājušajā gadā Baltu vienības dienas svinības notika Lietuvas pilsētā Rokišķos, bet 2014.gadā to svinēja Rucavā, Latvijā.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā