I.Mūrniece: par neatkarības atjaunošanu mums jāpateicas pašiem sev

(21.08.2016.)
VideoGalerija

Par Latvijas neatkarības atjaunošanu mums jāpateicas pašiem sev: mēs paši to izcīnījām, un mēs paši bijām tie, kas uzvarēja. 1991.gada augusta notikumi latviešiem, lietuviešiem un igauņiem bija cīņa par brīvību, demokrātiju un savu valsti, kā arī vērtībām, sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, svētdien, 21.augustā, svinīgajā pasākumā pie Brīvības pieminekļa sveicot klātesošos 25.gadadienā kopš valsts neatkarības faktiskās atjaunošanas.

„Mēs paši esam sava lepnuma avots. Es šodien saku vissirsnīgāko paldies ikvienam, kurš toreiz, pirms 25 gadiem, nenobijās. Tās trīs nu jau tālās augusta dienas bija nopietns pārbaudījums sirdsapziņai, drosmei, uzticībai. Ko darīt valstij kritiskā brīdī – iestāties par to, kas ir svarīgs un dārgs, vai bēgt no pārspēka? Pārliecinoši lielākā daļa šo pārbaudījumu izturēja un nu var to atcerēties ar lepnumu,” uzsvēra I.Mūrniece.

Sveicot tautu valsts neatkarības atjaunošanas gadadienā, I.Mūrniece sacīja, ka „šodien mēs svinam mūsu tautas gudrības, varonības un tālredzības uzvaru. Mēs svinam uzvaru, ko pirms 25 gadiem izcīnījām kailām rokām. Mūsu zobens bija tiesiskums un parlamentārisms. Mūsu vairogs bija nevardarbīga pretošanās”. 

I.Mūrniece akcentēja, ka baltiešu neatlaidība, sīkstums un brīvības alkas neatstāja vienaldzīgu nevienu. Jau 1991.gada janvāra barikādes bija mainījušas Rietumu nostāju, un Baltijas valstīm atbalstu sniedza mūsu tuvākie draugi un kaimiņi – Ziemeļvalstis, kuru parlamentu spīkeri arī šodien ir kopā ar mums pie Brīvības pieminekļa.

Mēs ļoti augstu vērtējam savus draugus, un tādi Latvijai ir visā pasaulē, norādīja I.Mūrniece, uzsverot, ka šajā valstij zīmīgajā dienā ar mums kopā ir mūsu brāļu tautas – lietuvieši un igauņi -, Ziemeļvalstis, stratēģiskie partneri no ASV. Kopā ar mums svin arī Eiropas Savienības un NATO pārstāvji, tostarp no Kanādas, kā arī Ukrainas un citu Austrumu partnerības valstu pārstāvji.

Tāpat I.Mūrniece svinīgajā uzrunā aicināja katru tautieti ik dienas sev uzdot jautājumu, kas ir tas, ko savā, savas nākotnes un Latvijas labā varam darīt mēs paši. Mūsu spēka avots ir drosme, izglītība un patriotisms, un svarīgākais uzdevums ir veidot Latviju tādu, lai cilvēki šeit gribētu atgriezties, teica I.Mūrniece.

„Šim laikam, kad gaidām Latvijas simtgadi, jākļūst par jaunu virsotni mūsu valsts vēsturē – ar spēcīgāku valstiskuma izpratni un savu sakņu apzināšanos, stabilāku ekonomiku, lielāku sociālo drošību,” sacīja I.Mūrniece, uzsverot, ka kopīgiem spēkiem mēs to sasniegsim.

Tāpat Saeimas priekšsēdētāja aicināja stiprināt ģimenes vērtību un lomu sabiedrībā, atgādinot, ka šodien mēs audzinām mūsu valsts nākotnes vadītājus un līderus. Mūsu galvenais uzdevums ir dot bērniem labāko, ko spējam, proti, vērtības kā saknes un iespējas kā spārnus.

1991.gada 21.augustā Latvijas Republikas Augstākā padome pieņēma konstitucionālo likumu „Par Latvijas Republikas valstisko statusu”, de facto atjaunojot Latvijas valsts neatkarību. Tādējādi mūsu valsts kā pilntiesīgs starptautisko tiesību subjekts atgriezās pasaules apritē.

Ar šo likumu tika atjaunota 1922.gada Satversme ar tajā ietvertajām Rietumu demokrātiskas un tiesiskas valsts vērtībām. Līdz ar konstitucionālā likuma pieņemšanu savu juridisko spēku Latvijā zaudēja PSRS likumi un aizsākās de facto atjaunotās valstiskās neatkarības starptautiskā atzīšana.


Foto no 21.augusta svinīgajiem pasākumiem: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157672743591015
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests


Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt