Saeimas priekšsēdētāja apgabaltiesu 20.gadadienā: uzticība tiesai nozīmē uzticību valstij

(27.03.2015.)
VideoGalerija

Likuma būtība ir taisnīgums. Likums ir viens no valsts stūrakmeņiem, kas nodrošina tās pastāvēšanu. Stipras ir tās valstis, kuras skaidri definējušas savu likumu kodeksu un tas atbilst sabiedrības vērtībām. Jo stiprāka sabiedrībā ir sajūta, ka likums ir taisnīgs, jo labāk funkcionē pati valsts. Un ieguvējs ir ne vien katrs indivīds atsevišķi, bet visa sabiedrība kopumā. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, piektdien, 27.martā, uzrunājot apgabaltiesu dibināšanas 20.gadadienai veltīta pasākuma dalībniekus. 

Vēršoties pie tiesnešiem, Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra viņu atbildību par taisnīgu tiesas spriešanu: „Jūsu atbildība ir liela. Reizēm tā ir īpaši liela. Jūs nesat taisnīgas tiesas iespēju.”

I.Mūrniece savā uzrunā uzsvēra tiesnešu reputācijas nozīmi un lielo atbildību. „No jūsu rīcības ir atkarīga sabiedrības uzticība valstij. Tiesas reputācija ir valsts reputācija. Tiesu vara ir neatkarīga un tā ir pareiza taisnīguma filozofija. Tomēr tiesu reputācija ir cieši saistīta ar katra sabiedrības locekļa uzticību valstij un valsts reputāciju gan tās iekšienē, gan starptautiski,” teica Saeimas priekšsēdētāja, atzīstot, ka šādi raugoties, tiesai, kas ar savu darbību nodrošina noteiktas sabiedrības vērtības, ir ne vien juridiska, bet arī politiska dimensija. 

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka tiesas darbs tiešā veidā ietekmē cilvēku priekšstatus par valsti un tās uzticamību. „Tiesas darbs veidos viņa priekšstatu par to, vai tiesa ir bijusi taisnīga gan pēc likuma gara, gan pēc likuma burta.

Taisnīgums nav iespējams negodīgā vidē. Taisnīgumu grūti nodrošināt neprofesionālā vidē. Taisnīgumu tiesas darbā nodrošina nevainojama likumu izpratne un tikpat nevainojama atbildības sajūta,” atzina I.Mūrniece. 


Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157651576985792/
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas 




Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta