Saeimas priekšsēdētāja tiekas ar jauno Austrijas vēstnieku

(25.03.2015.)
VideoGalerija

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, trešdien, 25.martā, Saeimas namā tikās ar Austrijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Aradu Benki (Arad Benkö), kurš bija ieradies iepazīšanās vizītē. Tikšanās laikā pārrunātas abu valstu divpusējās attiecības, Latvijas prezidentūra Eiropas Savienības (ES) Padomē, situācija Ukrainā un virkne citu jautājumu. 

Uzsverot parlamentārās sadarbības nozīmi, I.Mūrniece norādīja, ka Saeimas 12.sasaukumā kā viena no pirmajām nodibināta tieši deputātu grupa sadarbībai ar Austrijas parlamentu, kas apliecina deputātu vēlmi stiprināt attiecības starp abām valstīm. Saeima plāno uzņemt Austrijas parlamentāriešu delegāciju šī gada maijā. 

Aktīvo politisko dialogu raksturo arī valsts augstāko amatpersonu vizīšu apmaiņa – jau aprīlī gaidāma mūsu valsts prezidenta vizīte Vīnē. Amatpersonas bija vienisprātis, ka šādas vizītes pavadošie biznesa forumi ir labs pamats ekonomisko saišu stiprināšanai un jauniem abu valstu uzņēmēju projektiem. 

Kā nozares, kurās Latvija un Austrija var pilnveidot attiecības, vēstnieks minēja tūrismu un reģionālo sadarbību, ņemot vērā Austrijas federālo uzbūvi un federālo zemju lielo ietekmi politikā.   

Amatpersonas bija gandarītas arī par veiksmīgo sadarbību kultūras jomā – Austrija ir viena no tām valstīm, kur Latvijas mūziķi uzstājas visbiežāk. Austrijā ļoti labi pazīstami ir gan Elīna Garanča, gan Mariss Jansons, kurš nākamajā gadu mijā jau trešo reizi diriģēs Vīnes filharmoniķu jaungada koncertu. 

Pārrunājot Latvijas prezidentūras norisi, vēstnieks uzsvēra, ka tā ir laba iespēja mūsu valstij parādīt savas stiprās puses, savukārt citu valstu delegātiem Latvijā notiekošās tikšanās ir laba iespēja tuvāk iepazīt mūsu valsti. Apmeklējot prezidentūras pasākumus, Rīgu apmeklējušas jau vairākas Austrijas parlamentāriešu delegācijas, pauda A.Benke. 

Pieskaroties situācijai Ukrainā, Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka pašreizējā ģeopolitiskajā situācijā Eiropai ir jārunā vienā balsī un konsekventi jāturpina sankciju politika, demonstrējot skaidru attieksmi pret Krievijas īstenoto agresiju. Atsevišķām ES valstīm ir jāapzinās, ka turēšanās pie vērtībām, kas ir veidojušas Eiropu un gadu desmitiem nodrošinājušas mieru kontinentā, var maksāt daļu no sasniegtās labklājības, taču šo vērtību nodošana var maksāt daudz augstāku cenu, norāda I.Mūrniece.  

 

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157651149221148
Video: https://www.youtube.com/watch?v=Gh0G4XTAZRM
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt