Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece: Eiropu ir samulsinājis hibrīdkarš, kurā tiek iesaistīti arī mediji

(09.03.2015.)
Galerija

Jaunā ģeopolitiskā situācija, kas izveidojusies Eiropā, prasa nekavējošu reakciju arī mediju darbības regulējumā, un atbildes uz apdraudējumu Eiropas valstu audiovizuālajai telpai jāparedz jaunajā audiovizuālo mediju pakalpojumu direktīvā. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, pirmdien, 9.martā, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklājot konferenci „Eiropas audiovizuālo mediju tirgus stiprināšana - eiropeiskās identitātes attīstībai”.

I.Mūrniece uzsvēra, ka Latvijas prezidentūra ir cieši saistīta ar topošo audiovizuālo mediju pakalpojumu direktīvu, un viens no šodienas diskusijas jautājumiem ir par to, vai direktīvā tiks ņemta vērā straujā tehnoloģiskā attīstība un jaunie biznesa modeļi. Tomēr jautājums par audiovizuālajiem pakalpojumiem šobrīd Eiropas realitātē nav tikai tehnoloģisks. 

„Kā bijusī žurnāliste (un savā sirdī un domās joprojām tāda esmu) es būtu priecīga runāt vienīgi par mediju profesionalitāti un apraides procesu, lai nodrošinātu visaugstākās kvalitātes mediju saturu. Tomēr mēs nedzīvojam perfektā pasaulē,” atzina I.Mūrniece. Ģeopolitiskie notikumi liecina, ka tiek apdraudēts gan mediju saturs, gan to tehniskā darbība. Mediju plurālisma jautājums mūsdienu ģeopolitiskajā situācijā ir arī cieši saistīts ar draudīgo situāciju, ko Krievija uzraisījusi Austrumukrainā,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja. 

„Eiropu ir samulsinājis hibrīdkarš, kurā kā naidīgs instruments tiek izmantoti mediji,” norādīja Saeimas priekšsēdētāja. Viņa atsaucās uz Dānijas ārlietu ministru Martinu Lindegārdu (Martin Lindegaard), kurš ir norādījis uz masīvu propagandu, provokācijām, grupu simulēšanu citās valstīs, uzsverot, ka tā nav karadarbība, bet ir ļoti naidīga uzvedība, kas ir tuva karadarbībai.

„Taču vienmēr esmu ticējusi un joprojām ticu mūsu spējai atrast pareizos risinājumus,” uzsvēra I.Mūrniece. 

Šodienas konferences uzdevums ir meklēt veidus, kā stiprināt Eiropas audiovizuālo mediju lauku, lai tas varētu atbildēt uz straujās tehnoloģiskās attīstības izaicinājumiem, pieaugošo globālo konkurenci un izmaiņām patērētāju paradumos, rezumēja Saeimas priekšsēdētāja. 



Fotogrāfijas pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157650836846629/
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas 


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā