Saeimas priekšsēdētāja vēstniekam: Latvija un Azerbaidžāna bauda labas attiecības visās jomās

(25.02.2015.)
VideoGalerija

„Esmu gandarīta, ka starp mūsu valstīm izveidojušās labas un draudzīgas attiecības visās jomās – gan politikā un ekonomikā, gan tautas diplomātijā, un ceru, ka uz šiem pamatiem varam veiksmīgi attīstīt abu valstu turpmāko sadarbību,” atzina Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, trešdien, 25.februārī, Saeimas namā tiekoties ar Azerbaidžānas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Elmanu Zejnalovu (Elman Zeynalov).

Saeimas priekšsēdētāja pauda ieinteresētību attīstīt kontaktus parlamentārajā līmenī, atzīmējot, ka Saeimā nesen izveidota deputātu grupa sadarbībai ar Azerbaidžānas parlamentu. Tajā iekļauti arī vairāki deputāti, kuri jau iepriekš aktīvi sadarbojušies ar partneriem Azerbaidžānā. Tāpat Latvija ir ieinteresētā ne tikai divpusējā kontaktu attīstībā, bet arīdzan ciešākā sadarbībā starp Baltijas Asambleju un četru GUAM valstu - Gruzijas, Ukrainas, Azerbaidžānas un Moldovas parlamentāriešiem.

Pārrunājot sadarbību ekonomikā, puses pauda gandarījumu par savstarpējā tirdzniecības apjoma būtisko pieaugumu. Latvijas uzņēmēju interesi par biznesa attīstības iespējām Azerbaidžānā apliecina arī lielais uzņēmēju skaits, kas aizvadītajos gados notikušajās vizītēs pavadīja mūsu valsts augstākās amatpersonas. Tirdzniecības apjoms starp abām valstīm pieaudzis par ceturto daļu, 2014.gada deviņos mēnešos pietuvojoties 20 miljoniem eiro. Pastāv labi priekšnoteikumi arī turpmākam savstarpējās tirdzniecības pieaugumam, jo starp abām valstīm noslēgti visi būtiskākie līgumi, kas atvieglo ekonomisko sadarbību.

I.Mūrniece pauda gandarījumu par aktīvo Azerbaidžāņu diasporu Latvijā, kas vienlaikus demonstrējusi augstu lojalitāti Latvijas valstij. Vēstnieks informēja, ka Latvijā ir ap 2000 azerbaidžāņu izcelsmes iedzīvotāju.

Pieskaroties Azerbaidžānas sadarbībai ar Eiropas Savienību (ES), Saeimas priekšsēdētāja apliecināja, ka Latvija vienmēr ir atbalstījusi pēc iespējas ciešāku attiecību veidošanu starp ES un Austrumu partnerības valstīm. Viņa pauda cerību, ka Austrumu partnerības Rīgas samitā Azerbaidžāna būs pārstāvēta visaugstākajā līmenī. Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra: Latvija uzskata, ka ES sadarbībai ar austrumu kaimiņvalstīm jāveido individuālāka pieeja, ņemot vērā katras valsts ambīciju līmeni.

Sarunas noslēgumā vēstnieks uzaicināja I.Mūrnieci vizītē apmeklēt Azerbaidžānu.

 

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157650614927149/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=OEvlQJO8c-w
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
12:33  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta