Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece: labākā atbilde Krievijai šobrīd ir stabila un stipra Ukraina

(13.02.2015.)

Latvijas delegācija ir ieradusies Ukrainā, lai paustu morālu atbalstu un apliecinātu mūsu valsts gatavību arī turpmāk atbalstīt Ukrainas eirointegrācijas centienus, tostarp sniedzot praktisku atbalstu. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, piektdien, 13.februārī, oficiālās vizītes Ukrainā ietvaros tiekoties ar Ukrainas parlamenta priekšsēdētāju Volodimiru Grojsmanu. 

„Ukraina šobrīd atrodas sarežģītā situācijā, bet par spīti tam un jo īpaši tādēļ ir jāturpina uzsāktās reformas. Tas ir galvenais priekšnoteikums Ukrainas ciešākai integrācijai Eiropas Savienībā. Stabila un stipra Ukraina ir labākā atbilde Krievijas destabilizējošajiem pasākumiem,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja, apliecinot Latvijas gatavību arī turpmāk dalīties mūsu uzkrātajā reformu īstenošanas pieredzē. 

Saeimas priekšsēdētāja ar V.Grojsmanu pārrunāja vakar Minskā panākto vienošanos, īpaši uzsverot, ka vissvarīgākais ir reāla tās īstenošana. 

I.Mūrniece uzsvēra, ka Latvijas un Ukrainas attiecības ir balstītas uz draudzību, savstarpējo izpratni un sadarbību ne tikai valsts institūciju līmenī, bet arī cilvēku vēlmē palīdzēt Ukrainas tautai. Latvijas sabiedrība seko līdzi aktualitātēm Ukrainā un vēlas atbalstīt tās iedzīvotājus. Saeimas priekšsēdētāja ir uzņēmusies patronāžu Latvijas nevalstisko organizāciju rīkotam lielkoncertam, kas būs veltīts līdzekļu vākšanai Ukrainas konfliktā cietušajiem bērniem. I.Mūrniece uzaicināja V.Grojsmanu piedalīties koncertā, kas 6.jūlijā notiks Dzintaru koncertzālē Jūrmalā. 

Pārrunājot abu valstu parlamentāro sadarbību, Ukrainas parlamenta priekšsēdētājs pateicās par atbalstu Latvijai kā vienai no pirmajām valstīm, kas aizvadītajā gadā ratificēja Eiropas Savienības (ES) un Ukrainas Asociācijas nolīgumu. Savukārt Saeimas priekšsēdētāja viņu informēja, ka šī mēneša sākumā Latvijas prezidentūras ietvaros Saeimā tikās ES dalībvalstu parlamentu Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāji. Sanāksmes laikā tika pieņemts kopīgs paziņojums par situāciju Ukrainā. Tajā atkārtoti pausts nemainīgs atbalsts Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai vienotībai tās starptautiski atzītajās robežās. 

I.Mūrniece arī apliecināja, ka situācija Ukrainā būs Latvijas sabiedrības uzmanības centrā arī turpmāk, un uzaicināja Ukrainas parlamenta delegāciju piedalīties šī gada martā Rīgā plānotajā Parlamentārajā konferencē par kopējo ārpolitiku un drošības politiku, kā arī kopējo drošības un aizsardzības politiku. 

Pēc tikšanās ar Ukrainas parlamenta priekšsēdētāju Latvijas delegācija nolika ziedus Maidana laukumā un simbolisku velti – piemiņas sveci kopā ar riekšavu graudu un ziediem - pie Golodomora muzeja. 

Saeimas priekšsēdētāja no 12. līdz 14.februārim uzturas oficiālā vizītē Ukrainā. Kijevā I.Mūrniecei plānota tikšanās arī ar Ukrainas Valsts prezidentu Petro Porošenko, kā arī dalība mūsu valsts vēstniecības Ukrainā renovēto telpu atklāšanas pasākumā. 

Saeimas priekšsēdētāju vizītē pavada Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne, Ārlietu komisijas priekšsēdētāja biedrs Rihards Kols, kā arī deputātu grupas sadarbībai ar Ukrainas parlamentu vadītājs Ainārs Mežulis. 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt