Saeimas priekšsēdētāja atklāj Austrumu partnerības Jaunatnes forumu

(10.02.2015.)
Galerija

„Ieguldījumiem jauniešos nevajadzētu būt izvēles jautājumam, bet gan pašsaprotamai rīcībai, lai izkļūtu no krīzes. Augstu vērtēju dažādu jomu jauniešu vēlmi sanākt kopā, lai risinātu nodarbinātības problēmas, un tieši šis forums ir platforma, kas jauniešiem sniedz iespēju paust savu nākotnes redzējumu un tikt sadzirdētiem.” To Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece uzsvēra, otrdien, 10.februārī, atklājot otro Austrumu partnerības Jaunatnes forumu, kas notiek Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē un Austrumu partnerības platformas „Kontaktu veidošana” ietvaros.

Foruma dalībnieki meklēs jaunus bezdarba problēmas risinājumus un analizēs iespējas nodarbinātības veicināšanai izmantot mobilitātes programmas, kā arī apmainīsies ar inovatīviem labās prakses piemēriem un izstrādās rekomendācijas politikas veidošanai.
„Būtiskākie izaicinājumi, ar kuriem patlaban saskaras mūsu sabiedrība, ir prasmju neatbilstība darba tirgus pieprasījumam, problēmas ar pāreju no izglītošanās procesa uz nodarbinātību, kā arī bezdarba radītā vilšanās. Jauniešu bezdarbs Eiropas Savienībā sasniedzis rekordaugstu līmeni un rada ne vien ekonomiskas, bet arī ilgtermiņa sociālas sekas,” sacīja I.Mūrniece. Šajā kontekstā Saeimas priekšsēdētāja akcentēja, ka savs ieguldījums jauniešu nodarbinātības veicināšanā būtu jāsniedz privātajam sektoram, piedāvājot praktiskas mācību programmas.

Savā runā I.Mūrniece akcentēja solidaritātes jēdzienu, kas ieņem aizvien nozīmīgāku lomu publiskās diskusijās. Eiropas un ES austrumu robežas valstu jauniešu dalība šīsdienas forumā ir spilgts solidaritātes piemērs, teica Saeimas priekšsēdētāja, norādot, ka tieši solidaritāte ir pamats demokrātijai, kurā pastāv sapratne starp cilvēkiem un institūcijām. „Solidaritāti nevar ieviest vai radīt, tā ir jāattīsta,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja, uzsverot, ka Eiropai vēlreiz ir jāapliecina atbalsts tās kaimiņvalstu jaunākajai paaudzei, it īpaši pēc-Maidana periodā.

Tāpat Saeimas priekšsēdētāja informēja jauniešus, ka Austrumu partnerība ir izvirzīta kā viena no Latvijas ES prezidentūras prioritātēm, un Austrumu partnerības Jaunatnes forums apliecina, ka šī ES Kaimiņu politikas sastāvdaļa nav tikai valdību jautājums, bet gan jautājums par pilsoniskās sabiedrības iesaisti lēmumu pieņemšanā.

Noslēgumā I.Mūrniece mudināja jauniešus vienmēr uzdot jautājumus, kurus gados vecāka paaudze neiedomātos vaicāt, un apliecināja gatavību strādāt kopā, lai rastu atbildes.

Austrumu partnerības jaunatnes foruma galvenais mērķis ir jauniešu nodarbinātības veicināšana, attīstot starpsektoru sadarbību vietējā, nacionālā un starptautiskā līmenī. Foruma rezultātus plānots prezentēt arī maijā Rīgā gaidāmajā Austrumu partnerības samitā.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā