Saeimas priekšsēdētāja ES parlamentāriešiem: Eiropai nepieciešama skaidra valoda un izlēmīga rīcība

(02.02.2015.)

„Vēsturiskie notikumi ir pierādījuši, ka drošību veicina dialogs, nevis mūru celšana. Apliecinājums tam ir Austrumu partnerība, kas ir Eiropas Savienības ārējo attiecību prioritāte, un tai veltītajam samitam Rīgā jābūt spēcīgam un atkārtotam signālam par Eiropas valstu ilgtermiņa atbalstu partnerībai ar Eiropas Savienības austrumu kaimiņiem.” To uzvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece pirmdien, 2.februārī, Saeimas namā uzrunājot par Eiropas jautājumiem atbildīgos Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu parlamentāriešus.

Vērtējot situāciju Ukrainā, I.Mūrniece norādīja, ka līdz ar konfliktu pie ES sliekšņa situācija mūsu kaimiņos ir sarežģītāka nekā jebkad. Eiropas līderi ir atzinuši Krievijas lomu bruņotajā konfliktā Ukrainas austrumos. Lai Ukrainā iestātos miers un stabilitāte, ES jārunā skaidra valoda un jārīkojas izlēmīgi, saglabājot stingru un vienotu pozīciju, kā arī nosodot patieso agresoru.

„Civiliedzīvotāju nogalināšana ir kara noziegums, un nāks laiks, kad noziedzniekiem būs jāstājas tiesas priekšā. Eiropas Savienībai ir morāls pienākums pielikt visas pūles, lai tā dēvētās Doņeckas un Luhanskas tautas republikas tiktu sauktas to īstajā vārdā – par teroristiskām organizācijām,” parlamentāriešiem sacīja I.Mūrniece.

Uzrunājot klātesošos, Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra nacionālo parlamentu arvien pieaugošo lomu ES lēmumu pieņemšanā. „Latvijas prezidentūra ir apņēmības pilna vēl vairāk iesaistīt sabiedrību. Parlaments ir vieta, kur satiekas viedokļu līderi, lai spriestu stratēģiskus jautājumus. Mums ir nepieciešami drosmīgi un progresīvi politiskie līderi ar pozitīvu redzējumu par Eiropu,” sacīja I.Mūrniece. 

Pārfrāzējot Žaka Delora (Jacques Delors) sacīto, Saeimas priekšsēdētāja atzina – nav iespējams iemīlēties vienotajā digitālajā tirgū, tādēļ mums jāturpina kopt vienota Eiropas identitāte. I.Mūrniece apliecināja Latvijas gatavību strādāt pie vienota un atraktīva Eiropas nākotnes redzējuma, risinot iedzīvotāju vajadzības mērķtiecīgi un konstruktīvi.

Saeimas priekšsēdētāja parlamentāriešiem vēlēja šodien strādāt draudzīgā atmosfērā, lai varētu turpināt dialogu par kopēju risinājumu veiksmīgai Eiropas politikai. 

Šodien Saeimas namā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu parlamentu Savienības un Eiropas lietu komiteju konferences (COSAC) priekšsēdētāju sanāksmē parlamentārieši diskutē par Austrumu partnerību un tās nākotnes izaicinājumiem, kā arī par Latvijas prezidentūras prioritātēm un ES nākotnes redzējumu pēc jaunās Eiropas Komisijas ievēlēšanas. 

COSAC sanāksmi ik pusgadu rīko ES Padomē prezidējošās valsts parlaments. Tajā piedalās visu ES dalībvalstu parlamentu Eiropas lietu komisiju priekšsēdētāji, Eiropas Parlamenta deputāti, kā arī citas amatpersonas un eksperti.

 


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt