Saeimas priekšsēdētāja sarunā ar vēstnieci uzsver Latvijas un Vācijas stratēģisko partnerību

(09.01.2015.)
VideoGalerija

Ciešas attiecības un sadarbība ar Vāciju gan divpusēji, gan starptautiskajās organizācijas ir viena no Latvijas ārpolitikas prioritātēm. Abu valstu vēsturiskās saites un attīstītie kontakti starp iedzīvotājiem veido spēcīgu pamatu šādai stratēģiskajai partnerībai. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, piektdien, 9.janvārī, Saeimas namā tiekoties ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā Andreu Joanu-Mariju Viktorinu (Andrea Joana-Maria Wiktorin). 

Pārrunājot parlamentāro sadarbību, puses bija vienisprātis, ka abas valstis tradicionāli bauda aktīvu politisko dialogu visos līmeņos. Par to liecina arī drīzumā plānotā Bundestāga Eiropas lietu komisijas deputātu vizīte Latvijā, uzsvēra vēstniece. Savukārt Saeimas priekšsēdētāja norādīja, ka arī 12.Saeimā izveidota deputātu grupa sadarbībai ar Vācijas parlamentu. 

Vēstniece apsveica Latviju ar veiksmīgi uzsākto prezidentūru Eiropas Savienības (ES) padomē, uzsverot augstā līmenī noorganizēto prezidentūras atkāšanas pasākumu, kas vakar norisinājās Latvijas Nacionālajā operā. 

Puses atzinīgi novērtēja arī veiksmīgo sadarbību izglītībā un kultūrā. Ārvalstu studentu skaita ziņā pirmajā vietā ir vācieši – šajā mācību gadā Latvijas augstskolās mācās vairāk nekā 800 studenti no Vācijas, un Rīgas Stradiņa universitātē pat izveidota vācu studentu futbola komanda. I.Mūrniece pateicās arī par sniegto atbalstu profesionālās izglītības sistēmas attīstībā. 

Saeimas priekšsēdētāja pauda gandarījumu, ka Vācijas ārlietu ministrs Franks-Valters Šteinmeijers (Frank-Walter Steinmeier) piekritis kļūt par patronu Artura Maskata komponētajai operai „Valentīna”, kuras pirmizrāde plānota šī gada maijā Berlīnē. Šis uzvedums veltīts kinozinātniecei Valentīnai Freimanei, kuras dzīvesstāsts caurvij Latvijas un Vācijas vēstures traģiskās lappuses. 

Savukārt A.Viktorina pateicās Saeimai par sniegto atbalstu Vācijas Bundestāga stipendiju programmai, vācu jauniešiem piedāvājot stažēšanās iespējas Latvijas parlamentā. Starptautisko parlamentu stipendiju programmu (Internationales Parlaments-Stipendium) Bundestāgs īsteno kopš 1986.gada, un Latvijas studentiem iespēja stažēties Vācijas parlamentā ir jau kopš 1992.gada. 

 
Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157650207179125/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=PXmsd-FG7P4
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā