Mūrniece EP Priekšsēdētāju konferencei pauž gandarījumu par aktīvo sadarbību starp jaunievēlētajām Latvijas un ES institūciju amatpersonām

(04.12.2014.)
Galerija

„Latvijas darbs, uzņemoties prezidentūras Eiropas Savienības Padomē pienākumus, ritēs uz būtisku Eiropas Savienības institucionālo pārmaiņu fona – šis ir jauns sākums daudziem no mums. Tāpēc esmu gandarīta par jau patlaban aktīvo dialogu starp jaunievēlētajām Latvijas un Eiropas Savienības institūciju amatpersonām.” To Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece uzsvēra, ceturtdien, 4.decembrī, Latvijas parlamentā tiekoties ar Eiropas Parlamenta (EP) Priekšsēdētāju konferences delegāciju. Tikšanās laikā Latvijas parlamentu pārstāvēja arī Saeimas frakciju pārstāvji, kā arī Ārlietu komisijas un Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāji.

Saeimas priekšsēdētāja sacīja, ka Latvijas prezidentūrā iesaistītie tās tuvošanos īpaši izjūt jau kopš septembra, jo aizvien aktīvāk norit vizīšu apmaiņa, akcentējot – tomēr šim notikumam mūsu valsts ir gatavojusies teju ceturtdaļgadsimtu kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas.

Sarunā EP Priekšsēdētāju konferences delegācijas vadītājs EP priekšsēdētājs Martins Šulcs (Martin Schulz) augstu vērtēja Latvijas gatavību pēc nepilna mēneša uzņemties Eiropas Savienības (ES) prezidējošās valsts pienākumus un atzina, ka nereti tieši teritoriāli nelielas valstis veiksmīgāk īsteno šo atbildīgo uzdevumu. Viņš arī sacīja, ka Latvijas prezidentūras izvirzītās prioritātes ir cieši saistītas ar jaunā Eiropas Komisijas prezidenta Žana Kloda Junkera (Jean-Claude Juncker) darba prioritātēm.

 Savukārt parlamentārās sadarbības kontekstā M.Šulcs sacīja, ka EP komitejas un Saeimas komisijas jau patlaban cieši sadarbojas.

I.Mūrniece sarunā augsti vērtēja Saeimas un EP efektīvo un konstruktīvo sadarbību gan politiskā, gan administratīvā līmenī. „Eiropas Parlamenta un Eiropas Savienības dalībvalstu parlamentu koordinētā rīcība ir viens no Eiropas Savienības demokrātijas stūrakmeņiem,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja. 

Pārrunājot Latvijas prezidentūras prioritātes – konkurētspēju, digitālo potenciālu un ES lomu pasaulē, I.Mūrniece uzsvēra, ka ES globālās lomas stiprināšanas jautājumu blokā Latvija prioritāri pievērsīsies ES attiecībām ar Austrumu partnerības un Centrālāzijas valstīm, savukārt ES konkurētspējas veicināšanai nepieciešamas investīcijas ekonomikā, darbavietu izveide un enerģētikas drošības stiprināšana.

Tikšanās laikā Saeimas priekšsēdētāja informēja, ka Saeima prezidentūras ietvaros rīkos sešus starpparlamentārus pasākumus – pieci no tiem notiks Rīgā, savukārt viens Briselē. I.Mūrniece pateicās EP par sadarbību, kopā ar Latvijas parlamentu rīkojot tā dēvēto 13.panta konferenci. Tāpat Saeimas priekšsēdētāja pateicās M.Šulcam par personīgo atbalstu Latvijas prezidentūrai. 

EP priekšsēdētāju konference ir EP politiskā struktūrvienība, kuras pienākumos ir plānot EP darbu un likumdošanu, noteikt komiteju un delegāciju pienākumus un sastāvu, kā arī veidot attiecības ar citām ES iestādēm, valstu parlamentiem un trešajām valstīm. Priekšsēdētāju konferenci veido Parlamenta priekšsēdētājs un politisko grupu priekšsēdētāji.

 


Fotogrāfijas pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157649607432665/
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas 

 


Saeimas Preses dienests

Otrdien, 23.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
08:30  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisijas sēde
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Svētā Krēsla apustulisko nunciju Latvijas Republikā arhibīskapu V.E. Petar Rajič
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēde
12:40  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Nevienlīdzības mazināšanas apakškomisijas sēde