Saeimas priekšsēdētāja vēstniekam: mūsu valstij ir svarīga Ukrainas nākotne

(02.12.2014.)
VideoGalerija

Pirms ceturtdaļgadsimta Baltijas tautas, stāvot cieši plecu pie pleca, sadevās rokās un izveidoja simtiem kilometru garu cilvēku ķēdi – Baltijas ceļu. Toreiz mūs vienoja sapnis par brīvību. Šodien Latvijas tauta domās ir sadevusies rokās ar Ukrainu, apliecinot - mums kā valstij ir svarīga Ukrainas nākotne. To Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece uzsvēra, otrdien, 2.decembrī, Latvijas parlamentā tiekoties ar Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Anatoliju Oļeiniku (Anatoliy Oliynyk). Vēstnieks parlamentā bija ieradies atvadu vizītē.

Saeimas priekšsēdētāja, raksturojot Latvijas un Ukrainas divpusējās attiecības, akcentēja, ka tās balstītas savstarpējā izpratnē un atbalstā. Vienlaikus I.Mūrniece apliecināja Latvijas interesi intensificēt abu valstu dialogu nākamā gada pirmajā pusē, kad Latvija uzņemsies prezidējošās valsts Eiropas Savienības Padomē pienākumus.

Šajā kontekstā Saeimas priekšsēdētāja pauda cerību, ka Ukraina līdz Austrumu partnerības Rīgas samitam, kuru Latvija rīkos prezidentūras ietvaros, panāks progresu attiecībā uz Asociācijas līguma ieviešanu. Tas varētu būt viens no Rīgas samita pozitīvajiem rezultātiem, atzina I.Mūrniece. Savukārt vēstnieks pateicās Latvijai kā vienai no pirmajām Eiropas Savienības dalībvalstīm, kas ratificēja šo nolīgumu.

Sarunā puses atzinīgi vērtēja Latvijas un Ukrainas parlamentāro sadarbību. I.Mūrniece informēja vēstnieku, ka iepriekšējā Saeimas sasaukuma laikā deputātu grupa sadarbībai ar Ukrainas parlamentāriešiem bija skaitliski vislielākā – tajā darbojās vairāk nekā puse Latvijas parlamenta deputātu un tās darbs tika intensificēts līdz ar krīzes sākšanos Ukrainā. Arī 12.Saeimā šis darbs tiks turpināts, sacīja I.Mūrniece.

Tikšanās laikā pārrunājot Ukrainas krīzi, Saeimas priekšsēdētāja sacīja, ka Latvija aktīvi sniedz un turpinās sniegt humanitāro atbalstu šai Eiropas Savienības austrumu robežas valstij. Tāpat mūsu valsts turpinās dalīties uzkrātajā reformu īstenošanas pieredzē ar Ukrainu, lai palīdzētu īstenot reģionālās reformas un reformas cīņai pret korupciju un e-pārvaldes jomā.

Noslēgumā I.Mūrniece pateicās A.Oļeinikam par personīgo ieguldījumu Latvijas un Ukrainas attiecību stiprināšanā.




Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157647238693804/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=WndVyf9El0Q&list=UUdQ1YxaZG3i7ygGCdU8mPKQ
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas 


Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī