Ināra Mūrniece Zviedrijas parlamenta spīkeram: Baltijas un Ziemeļvalstu sadarbība – atslēga kopīgu izaicinājumu pārvarēšanai

(13.03.2019.)
Galerija

Lai stātos pretī mūsdienu izaicinājumiem, ir svarīga cieša un aktīva Baltijas un Ziemeļvalstu reģiona valstu sadarbība, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, oficiālās vizītes ietvaros Zviedrijas parlamentā tiekoties ar Riksdāga spīkeru Andreasu Norlēnu (Andreas Norlén), vicespīkeri Osu Lindestamu (Åsa Lindestam) un parlamenta Ārlietu, Aizsardzības un Eiropas lietu komisiju deputātiem.

Latviju un Zviedriju saista draudzīgas saites, mums ir aktīvs politiskais dialogs, un būtiski to turpināt. Arī jaunajā – 13.Saeimas – sasaukumā valda spēcīgs atbalsts sadarbībai ar parlamentāriešiem no Zviedrijas, kā arī Baltijas un Ziemeļvalstīm, sacīja I.Mūrniece.

Kā veiksmīgu piemēru Saeimas priekšsēdētāja minēja Baltijas un Ziemeļvalstu (NB8) sadarbības platformu, kas nodrošina atvērtu politisko dialogu par jautājumiem, kas svarīgi visa reģiona attīstībai. Mūsu spēkos ir pievērst plašāku pasaules uzmanību Ukrainai un visām Austrumu partnerības valstīm būtiskiem jautājumiem, sacīja I.Mūrniece, aicinot turpināt aktīvos kontaktus starp NB8 valstu parlamentu spīkeriem un arī nākotnē organizēt kopīgas vizītes Austrumu partnerības valstīs.

Latvija kā prezidējošā valsts Baltijas Asamblejā un Zviedrija kā prezidējošā valsts Ziemeļu Padomē šogad var rosināt vēl ciešāku sadarbību starp reģiona valstīm.

Izceļot parlamentārās sadarbības lomu, I.Mūrniece sacīja, ka Saeimā izveidota deputātu grupa sadarbības veicināšanai ar Zviedrijas parlamentu. Dialogam starp deputātiem un nozaru komisijām Baltijas un Ziemeļvalstu līmenī jābūt ierastai ikdienas praksei.

Saeimas priekšsēdētāja pateicās Zviedrijas parlamentam par pagodinājumu Latvijai, organizējot īpašus pasākumus par godu mūsu valsts simtgadei. Tāpat I.Mūrniece ar gandarījumu vērtēja nodibināto Zviedrijas-Latvijas sadarbības fondu, kas ļaus sekmēt kontaktus starp valstu iedzīvotājiem.

Latvijas delegācija ar Zviedrijas kolēģiem pārrunāja arī aktuālos jautājumus drošības un aizsardzības jomā, izceļot cīņu pret hibrīdapdraudējumiem un dezinformāciju. Abas valstis drošības izaicinājumus uztver ļoti nopietni un aktīvi strādā kopā, lai būtu gatavas stāties pretī jebkuram apdraudējumam.

Tāpat deputāti diskutēja par sadarbību Eiropas Savienības (ES) līmenī, tostarp spriežot par izaicinājumiem, ko rada Brexit jeb gaidāmā Apvienotās Karalistes izstāšanās no ES. I.Mūrniece darīja zināmu, ka Saeimā jau tiek skatīti vairāki likumprojekti saistībā ar Apvienotās Karalistes gaidāmo izstāšanos, lai veicinātu Latvijas gatavību sekām, ko Brexit var radīt.

Pārrunājot ES daudzgadu budžeta izstrādi, I.Mūrniece uzsvēra Latvijas galvenās prioritātes – kohēzijas politiku, kopīgu politiku lauksaimniecības jomā un savienojamību, tostarp ātrgaitas dzelzceļa projekta Rail Baltica izbūvi.

I.Mūrniece aicināja Zviedrijas parlamenta spīkeru A.Norlēnu kopā ar parlamenta deputātiem šogad vizītē apmeklēt Latviju. Riksdāga spīkeram šī ir pirmā oficiālā ienākošā vizīte pēc stāšanās amatā.

Saeimas priekšsēdētāja no 11. līdz 13.martam oficiālā vizītē uzturas Zviedrijas galvaspilsētā Stokholmā. I.Mūrnieci vizītē pavada Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs, deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Zviedrijas parlamentu vadītājs Arvils Ašeradens, Saeimas deputāts, Baltijas Asamblejas prezidents Jānis Vucāns un Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja biedrs Ojārs Ēriks Kalniņš.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157707291422015
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā