Gunārs Kūtris aicina Kazahstānu attīstīt ciešāku sadarbību tranzīta jomā

(01.06.2018.)
Galerija

Kazahstāna ir Latvijas stratēģiskais partneris konteinerpārvadājumu jomā Eirāzijā, un esam ieinteresēti attīstīt vēl ciešāku sadarbību tranzīta, loģistikas un transporta nozarē, piektdien, 1.jūnijā, sacīja Saeimas sekretāra biedrs Gunārs Kūtris, parlamentā tiekoties ar Kazahstānas Republikas ārlietu ministra vietnieku Romanu Vasiļenko (Roman Vassilenko).

Kazahstānas ārlietu ministra vietnieks bija vienisprātis ar G.Kūtri, ka transports un loģistika ir perspektīvākā nozare ciešākai sadarbībai, kā arī novērtēja priekšrocības, ko sniedz Latvijas ģeogrāfiskais novietojums, tostarp neaizsalstošās ostas.

G.Kūtris apliecināja Latvijas interesi attīstīt tirdzniecības kontaktus, it sevišķi sekmēt Latvijas pakalpojumu un preču, tostarp zivsaimniecības produkcijas, eksportu.  

Plašas iespējas pavērtu arī ciešāka sadarbība informācijas un komunikāciju tehnoloģiju nozarē, un Kazahstāna īpaši ieinteresēta iepazīties ar Latvijas pieredzi jaunuzņēmumu jeb startup jomā, uzsvēra ārlietu ministra vietnieks. Tāpat perspektīva sadarbības joma ir atjaunojamā enerģētika, jo Kazahstāna apņēmusies ik gadu palielināt atjaunojamās enerģijas resursu īpatsvaru.

G.Kūtris un R.Vasiļenko pārrunāja arī sadarbības attīstību augstākās izglītības jomā, paužot gandarījumu par Kazahstānas studentu pieaugošo interesi studēt Latvijā. Attīstās arī sadarbība starp abu valstu augstskolām.

Pārspriežot aktualitātes Latvijā un Kazahstānā, tostarp reformu procesu, G.Kūtris atzinīgi novērtēja Kazahstānā īstenotās reformas, vienlaikus paužot Latvijas gatavību dalīties reformu pieredzē un ekspertīzē, tostarp robežu demarkācijas un delimitācijas jautājumos.

Latviju un Kazahstānu vieno labas attiecības politiskā līmenī, tostarp aktīvs parlamentārais dialogs, ko apliecina arī aktīvā vizīšu apmaiņa. G.Kūtris ielūdza Kazahstānas augstākās amatpersonas apmeklēt Latviju valsts simtgades laikā, lai tuvāk iepazītu mūsu valsti un stiprinātu divpusējo sadarbību.

Sarunas gaitā G.Kūtris pauda gandarījumu par 31.maijā sekmīgi noslēgušos Latvijas-Kazahstānas starpvaldību komisijas sēdi, kuru no Latvijas puses vadīja satiksmes ministrs Uldis Augulis. Tās laikā puses vienojās par turpmāko sadarbību ekonomikas, zinātnes un tehnikas jomā. Šodien Rīgā notiek arī Latvijas un Kazahstānas Ārlietu ministriju politiskās konsultācijas.

R.Vasiļenko kopš 2016.gada ir Kazahstānas ārlietu ministra vietnieks, iepriekš ieņēmis dažādus amatus Kazahstānas Ārlietu ministrijā un citās valsts pārvaldes institūcijās.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157695787799301
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā