Baltijas un Ziemeļvalstu parlamentu spīkeri kopīgā vizītē apmeklēs Ķīnu

(05.01.2018.)

Lai stiprinātu Ziemeļu un Baltijas valstu (NB8) un Ķīnas Tautas Republikas politisko dialogu, Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece kopā ar citu NB8 valstu parlamentu spīkeriem no 7. līdz 12.janvārim vizītē uzturēsies Ķīnā.

Latvijas valsts simtgades gadā Saeimas priekšsēdētājas vizīte uz Ķīnu būs pirmā no mūsu valsts augstāko amatpersonu ārvalstu vizītēm. 

Vizīte dos impulsu Baltijas un Ziemeļvalstu reģionālās sadarbības ar Ķīnu, kā arī Latvijas un Ķīnas divpusējo attiecību stiprināšanai, akcentē I.Mūrniece.

NB8 valstu parlamentu spīkeriem paredzētas tikšanās ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu (Xi Jinping), Visķīnas Tautas kongresa Pastāvīgās komitejas priekšsēdētāju Džanu Dedzjanu (Zhang Dejiang) un citām augstām Ķīnas amatpersonām.

Lai labāk iepazītu Ķīnas ekonomisko attīstību, NB8 valstu parlamentārieši plāno apmeklēt Sičuanas provinci un tikties ar šīs un vairāku citu provinču vadītājiem. Spīkeriem paredzēta arī tikšanās ar Ķīnas inovatīvās ekonomikas jaunajiem uzņēmējiem.

Saeimas priekšsēdētāja apmeklēs arī Latvijas Republikas vēstniecību Ķīnā.

NB8 valstu parlamentu spīkeru vizīti Ķīnā koordinē Somijas parlaments. NB8 valstis, balstoties uz kopīgām vērtībām un prioritātēm, veido dialogu ar partnervalstīm. NB8 valstu parlamentu spīkeri kopīgās vizītēs iepriekš apmeklējuši arī Ukrainu, Gruziju, Moldovu un Amerikas Savienotās Valstis.

NB8 formāts apvieno piecas Ziemeļvalstis - Dāniju, Islandi, Norvēģiju, Somiju un Zviedriju - un trīs Baltijas valstis - Latviju, Lietuvu un Igauniju. NB8 ietvaros notiek regulāras premjeru, parlamentāriešu, ministru un citu amatpersonu tikšanās.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt