G.Daudze: Latvijai un Polijai ir daudz kopīgi risināmu jautājumu

(02.02.2017.)

Latvijai un Polijai ir daudz kopīgi risināmu jautājumu divpusēji, kā arī kopīgas intereses Eiropas Savienībā (ES). To uzsvēra Saeimas priekšsēdētajas biedrs Gundars Daudze, tiekoties ar Polijas Seima priekšsēdētāju Mareku Kuhciņski (Marek Kuchciński) un viņa vadīto parlamentāriešu delegāciju. Polijas Seima spīkers šajās dienās Latvijā uzturas oficiālā vizītē.

Abu valstu tradicionāli draudzīgās attiecības dod pamatu padziļinātam dialogam starp abu valstu parlamentiem. Amatpersonas izteica īpašu ieinteresētību aktivizēt sadarbību starp abu parlamentu komisijām, īpaši Eiropas lietās, ekonomiskajos, kā arī drošības un aizsardzības jautājumos.

M.Kuhciņskis rosināja rīkot kopīgas komisiju izbraukuma sēdes uz reģionāli nozīmīgiem infrastruktūras un enerģētikas objektiem. Kā vienu no svarīgiem reģionāliem infrastruktūras projektiem G.Daudze minēja dzelzceļa līniju Rail Baltica, kas perspektīvā savienos Baltijas valstis ar pārējo Eiropu, un izšķiroša nozīme šeit ir tieši Polijas ieinteresētībai līdzdarboties. Tas nesīs ieguvumu arī uzņēmējiem un tūrisma nozarei abās valstīs, paverot jaunas iespējas gan pasažieru pārvadājumu jomā, gan kravu tranzītam. Saeimas priekšsēdētajas biedrs pauda pārliecību, šis dzelzceļa savienojums veicinās ne tikai uzņēmēju mobilitāti un tirdzniecību, bet arī kontaktus starp cilvēkiem.  

Tikšanās dalībnieki bija vienisprātis par nepieciešamību attīstīt ciešāku sadarbību starp reģiona valstu parlamentiem. Jau pašlaik notiek regulārs Baltijas, Ziemeļvalstu un Višegradas valstu ārlietu ministru dialogs.

Amatpersonas pārrunāja arī ES aktuālos izaicinājumus un Eiropas nākotni pēc Lielbritānijas lēmuma izstāties no valstu savienības.

Tāpat tikšanās laikā amatpersonas pārrunāja sadarbību ekonomikas un kultūras jomā.

M.Kuhciņski vizītē pavada Polijas parlamenta deputātu grupas sadarbībai ar Latvijas parlamentu vadītājs Vojcehs Skurkevičs (Wojciech Skurkiewicz) un sadarbības grupas vadītāja vietnieki Barbara Bartusa (Barbara Bartuś) un Kazimežs Kleina (Kazimierz Kleina), kā arī Polijas Republikas ārkārtējā un pilnvarotā vēstniece Latvijas Republikā Eva Debska (Ewa Dębska).

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī