Gundars Daudze ar jauno Taizemes vēstnieku pārrunā iespējas paplašināt ekonomisko sadarbību

(04.10.2016.)
VideoGalerija

Taizeme ir nozīmīgs Latvijas ekonomiskās sadarbības partneris Dienvidaustrumāzijas reģionā, taču sadarbības potenciāls starp abām valstīm nebūt nav izsmelts. Esam ieinteresēti paplašināt sadarbību ne tikai tirdzniecībā, bet arīdzan investīciju piesaistē, tūrismā un kultūras nozarē. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētājas biedrs Gundars Daudze otrdien, 4.oktobrī, Saeimas namā tiekoties ar Taizemes Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Kitikhunu Čartprasertu (Kiattikhun Chartprasert), kurš bija ieradies iepazīšanās vizītē. 

Kā īpaši perspektīvas ekonomiskās sadarbības nozares Saeimas priekšsēdētajas biedrs minēja tranzītu un loģistiku, kokapstrādi un metālapstrādi, kā arī informācijas tehnoloģijas. G.Daudze vēstnieku informēja arī par priekšrocībām, ko sniedz īpaši pievilcīgais nodokļu režīms Latvijas speciālajās ekonomiskajās zonās, aicinot Taizemes uzņēmējus izskatīt investīciju iespējas Latvijā. 

Amatpersonas bija vienisprātis par nepieciešamību aktivizēt sadarbību arī tūrisma jomā. Taizeme ir viens no populārākajiem tūrisma tālās distances galamērķiem Latvijas ceļotājiem. G.Daudze vēstniekam pauda, ka arī mūsu valsts piedāvā bagātīgu tūrisma piedāvājumu klāstu un noteikti var būt interesanta tūristiem no Taizemes. Latvijai ir labi savienojumi ar pilsētām Eiropas ziemeļaustrumu daļā, kas ir būtiski, plānojot reģionālos tūrisma braucienus no Taizemes.  

Patlaban galvenās Latvijas eksporta preces uz Taizemi ir telefona aparāti, kviešu milti, piena produkcija, kā arī kokmateriāli. Abu valstu savstarpējais preču tirdzniecības apjoms šī gada pirmajā pusgadā tuvojas 10 miljoniem eiro. 

Tikšanās laikā vēstnieks informēja arī par aktuālo politisko un sociālo situāciju Taizemē, tostarp nākamgad plānotajām vispārējām parlamenta vēlēšanām, paužot pārliecību, ka tās būs brīvas un demokrātiskas. 

Taizeme ir viena no nedaudzajām Āzijas valstīm, kas 1921.gadā atzina jaunizveidoto Latvijas valsti un apliecināja atbalstu neatkarības atjaunošanai arī 1991.gadā. Diplomātiskās attiecības starp Latviju un Taizemi nodibinātas 1922.gadā. Vēstnieks Kitikhuns Čartpraserts pastāvīgi rezidē Zviedrijas galvaspilsētā Stokholmā. 

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157674661608536
Video: https://www.youtube.com/watch?v=io1loal5QBY
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde