Ināra Mūrniece: esam gandarīti par Irānas interesi paplašināt ekonomisko sadarbību

(02.06.2016.)
VideoGalerija

Plašā Irānas uzņēmēju delegācija, kas vizītē Latvijā pavada ārlietu ministru, ir skaidrs signāls, ka abu valstu ekonomiskajās attiecībās atvērta jauna lappuse. Esam gandarīti par Irānas interesi paplašināt sadarbību starp abu valstu uzņēmējiem. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, ceturtdien, 2.jūnijā, Saeimas namā tiekoties ar Irānas Islāma Republikas ārlietu ministru Mohammadu Džavadu Zarifu (Mohammad Javad Zarif). Abu valstu diplomātisko attiecību vēsturē šī ir pirmā Irānas ārlietu ministra vizīte Latvijā. 

Irānas ārlietu ministrs akcentēja abu valstu diplomātisko attiecību nepārtrauktību un uzsvēra, ka Irāna nekad nav atzinusi Latvijas inkorporāciju PSRS. 

Saeimas priekšsēdētāja sacīja, ka pēdējā laikā starp Latviju un Irānu intensificējies politiskais dialogs, tādējādi radot apstākļus sadarbībai citās jomās. I.Mūrniece pauda cerību, ka arī jaunajā Irānas parlamenta sasaukumā tiks izveidota sadarbības grupa ar Latvijas parlamentāriešiem. 

Tirdzniecības plūsma starp abām valstīm ir stabila, taču starptautisko sankciju režīma atcelšana pret Irānu paver jaunas iespējas uzņēmēju sadarbībai, sacīja I.Mūrniece. Saskatām perspektīvas sadarbībai lauksaimniecībā, pārtikas rūpniecībā, farmācijā, tūrismā un citās nozarēs. Šajās dienās notiek Latvijas-Irānas biznesa forums, kurā piedalās vairāk nekā 60 Irānas uzņēmēju, tostarp metālapstrādes, kokrūpniecības, naftas pārstrādes, transporta un loģistikas, banku sektora, kā arī citu nozaru pārstāvji. 

Latvija ir ieinteresēta turpināt sarunas par gaisa satiksmes nolīgumu ar Irānu, kā arī nākotnē uzsākt tiešos avioreisus starp abām valstīm, uzsvēra I.Mūrniece. Mūsu nacionālā aviokompānija patlaban apzina jaunus galamērķus, un viens no tiem varētu būt Irāna, ņemot vērā pieaugošo šīs valsts tūristu interesi par Latviju. 

I.Mūrniece sarunā uzsvēra sadarbības potenciālu izglītības un kultūras jomā, norādot, ka jau patlaban Latvijas Universitāte piedāvā studēt persiešu (farsi) valodu, un to apgūst septiņi studenti. Lielisku iespēju Latvijas iedzīvotājiem tuvāk iepazīt Irānas kultūru sniegs izstāde “Persiešu miniatūras”, kas plānota nākamā gada sākumā muzejā “Rīgas Birža”.

 

Fotogrāfijas no tikšanās: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157669229348655
Video:
https://www.youtube.com/watch?v=n1crqCfzQ40
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt