Saeimas priekšsēdētāja Gruzijā piedalās starptautiskā drošības konferencē

(26.05.2016.)

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece darba vizītes Gruzijā ietvaros piedalījās starptautiskajai drošības un aizsardzības politikai veltītā konferencē un uzstājās paneļdiskusijā par drošības izaicinājumiem mazām valstīm. Tajā tika diskutēts par ģeopolitiskajām ietekmes sfērām, efektīvu drošības politiku, attiecībām ar Krieviju, kā arī Eiropas Savienības (ES) stratēģisko skatījumu uz Austrumu partnerības jautājumiem.

“Krievijas agresija Ukrainā būtiski mainījusi situāciju Eiropā – mēs nedrīkstam samierināties, ka Krievija pārkāpj starptautiskās normas. Mēs turpinām aizstāvēt Ukrainas intereses, tādēļ Latvija aicina Eiropas valstis neatkāpties no Krievijai izvirzītajām prasībām un noteiktajām sankcijām. Tas ir efektīvs instruments, kā veicināt Minskas vienošanos izpildi, un palīdzēja lokalizēt militāro agresiju Ukrainas austrumos,” diskusijas ietvaros uzsvēra I.Mūrnece.

“Nereti dzirdams, ka starptautiskā darba kārtība jānosaka pasaules lielvarām un mazām valstīm būtu jāpaklusē. Es tam nepiekrītu. Un Latvijas prezidentūra bija lielisks apliecinājums mazo valstu spējai virzīt Eiropas Savienības darba kārtību,” diskusijā sacīja Saeimas priekšsēdētāja. Viņa atgādināja, ka mūsu valsts prezidentūras ietvaros tika panākts ievērojams progress Austrumu partnerības jautājumos, ko bijām izvirzījuši par savu prioritāti, kā arī tika aktualizēti jautājumi, kas saistīti ar karadarbību Ukrainā.

Ņemot vēra, ka mūsdienās informatīvais karš un Krievijas propaganda raisa nopietnas bažas, mūsu reģiona valstu atbildība un misija ir skaidrot kolēģiem citās valstīs gan Eiropas Savienībā, gan NATO reālo situāciju. „Mums jāturpina stiprināt Eiropas Savienības un NATO sadarbību ar partneriem austrumos, neskatoties uz iekšējiem un ārējiem satricinājumiem,” sacīja I.Mūrniece, paužot atbalstu Gruzijas ciešākai sadarbībai ar NATO un ES.

Saeimas priekšsēdētāja akcentēja sadarbības un partnerības nozīmi. “Lai tiktu sadzirdēti, mums - mazām valstīm - ir svarīgi sadarboties un būt aktīviem viedokļu paudējiem dažādos formātos. Latvija nāk ar savām iniciatīvām Baltijas un Ziemeļvalstu (NB8) spīkeru vidū, kā rezultātā šo valstu parlamentu priekšsēdētāji kopīgā vizītē apmeklēja Ukrainu,” teica I.Mūrniece.

Saeimas priekšsēdētāja akcentēja, ka starptautiskās dienas kārtības ietekmēšanā ir jāapzinās sadarbības nozīmīgums ar spēcīgākiem partneriem. “Amerikas Savienotās Valstis ir stratēģiskais sabiedrotais un partneris, kura līderība un atbalsts ir īpaši nozīmīgs,” uzsvēra I.Mūrniece.

“Svarīga ir arī mazo valstu atbildīga un aktīva rīcība. Latvija ir pieņēmusi politisku lēmumu, ka līdz 2018.gadam mūsu budžetā drošībai un aizsardzībai tiks atvēlēti divi procenti no iekšzemes kopprodukta. Mūsu iedzīvotāji aktīvi iesaistās zemessardzē. Latvijas paveiktais tiek novērtēts un viedoklis sadzirdēts, ja vien paši izdarām visu, kas ir mūsu spēkos,” diskusijā uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja. 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157666327765184
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā