Ināra Mūrniece: sadarbība ar Centrālāziju – viena no Latvijas ārpolitikas prioritātēm

(17.05.2016.)

Veiksmīga sadarbība ar Centrālāzijas valstīm, tostarp Kirgizstānu, ir viena no Latvijas ārpolitikas prioritātēm. To apliecina arī fakts, ka Latvija bija pirmā valsts, kas savas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē laikā aktīvi virzīja ES sadarbību ar Centrālāziju. To Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece uzsvēra otrdien, 17.maijā, tiekoties ar Kirgizstānas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Kubaničbeku Omuralijevu (Kubanychbek Omuraliev). Vēstnieks parlamentā bija ieradies iepazīšanās vizītē.

Sarunā I.Mūrniece akcentēja, ka Latvijai un Kirgizstānai ir jāturpina darbs pie līgumtiesiskās bāzes izveidošanas. Mūsu valsts ir ieinteresēta noslēgt līgumu sadarbībai izglītības jomā, kas ir sagatavots parakstīšanai; kā arī līgumus sadarbībai gaisa satiksmes jomā un organizētās noziedzības apkarošanai, sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

Pārrunājot drošības izaicinājumus, ar kuriem patlaban saskaras starptautiskā sabiedrība, I.Mūrniece uzsvēra, ka Latvija redz Centrālāziju, tostarp Kirgizstānu, kā Eiropas Savienības un NATO partneri drošības stiprināšanai reģionā.

I.Mūrniece un K.Omuralijevs apliecināja interesi veicināt parlamentāro sadarbību. Labs pamats ir abu valstu parlamentos izveidotās deputātu grupas sadarbībai ar otras valsts likumdevēju.

Tikšanās laikā pārrunātas arī Kirgizstānas iekšpolitikas aktualitātes.

 

Fotogrāfijas no tikšanās: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157668518716385
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesibas

 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā