G.Daudze: vēstnieka nozīmēšana paver plašākas iespējas Saūda Arābijas un Latvijas sadarbībai

(19.04.2016.)
VideoGalerija

Saūda Arābijas lēmums nozīmēt darbam Latvijā pirmo vēstnieku kopš diplomātisko attiecību nodibināšanas ir būtisks solis abu valstu ciešākai sadarbībai. Esam ieinteresēti attīstīt politisko un tostarp parlamentāro dialogu starp Latviju un Saūda Arābiju, kas pavērs plašākas iespējas sadarbībai ekonomikā, dažādojot un stabilizējot preču tirdzniecības plūsmas. To Saeimas priekšsēdētājas biedrs Gundars Daudze uzsvēra, otrdien, 19.aprīlī, Saeimas namā tiekoties ar Saūda Arābijas Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Nājifu Alabūdu (Naif Al Aboud). Vēstnieks parlamentā bija ieradies iepazīšanās vizītē. 

Amatpersonas bija vienisprātis, ka savstarpējās tirdzniecības apjoms starp abām valstīm pēdējos gados ir bijis svārstīgs. G.Daudze apliecināja, ka Latvija ir ieinteresēta atrast jaunas sadarbības jomas. Nozīmīgākie mūsu valsts eksporta produkti uz Saūda Arābiju patlaban ir kūdra un kokmateriāli. Par nozarēm ar lielu sadarbības perspektīvu Latvija uzskata arī pārtikas pārstrādi un ķīmisko rūpniecību. 

Pārrunājot aktuālo migrācijas krīzi, Saeimas priekšsēdētājas biedrs to raksturoja kā nopietnāko kopš Otrā pasaules kara. Militāro konfliktu dēļ miljoniem iedzīvotāju ir spiesti atstāt savas mājas Sīrijā, Lībijā, Irākā, Jemenā. Puses bija vienisprātis, ka šī problēma neskar tikai atsevišķus pasaules reģionus un starptautiskajai sabiedrībai ir jāapvieno spēki, lai izveidotu ilgtspējīgu migrācijas menedžmenta sistēmu. 

G.Daudze arī uzsvēra Saūda Arābijas konstruktīvo lomu, nākot klajā ar iniciatīvām, lai veicinātu konfliktu noregulējumu un mazinātu spriedzi Vidējos Austrumos.  Vēstnieks informēja par Saūda Arābijas līdz šim paveikto bēgļu atbalstam. Tostarp Saūda Arābija ir uzņēmusi vairāk nekā 2,5 miljonus sīriešu bēgļu, piešķirot tiem uzturēšanās atļaujas, kas dod tiesības uz bezmaksas medicīnisko palīdzību, kā arī nodrošina iespēju strādāt un mācīties. Saūda Arābija arī sniegusi humāno palīdzību Sīrijas bēgļiem Jordānijā, nodrošinot viņus ar pārtiku un medicīnisko palīdzību. 

Latvijas un Saūda Arābijas diplomātiskās attiecības tika nodibinātas 2003.gadā. Nājifs Alabūda ir pirmais Saūda Arābijas nozīmētais vēstnieks darbam Latvijā. Vēstnieks pastāvīgi rezidē Somijas galvaspilsētā Helsinkos. 

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157667327316445
Video: https://www.youtube.com/watch?v=jn2GplBc8a0
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde