Ināra Mūrniece Kanādā: mūsu kopīgajās drošības interesēs - stipras transatlantiskās attiecības

(15.04.2016.)

Kanāda ir svarīgs Latvijas partneris, un mūsu valsts augstu vērtē Kanādas praktisko atbalstu drošības stiprināšanā. Abas valstis cieši sadarbojas, ieviešot Velsas samita lēmumus. Latvija ir ieinteresēta attīstīt vēl ciešāku sadarbību NATO ietvaros, tādēļ gaidāmajā Varšavas samitā Kanādas politiskais atbalsts būs ļoti svarīgs – aliansei ir jāvienojas par NATO militāro spēku ilgtermiņa klātbūtni Baltijā. To Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece uzsvēra, ceturtdien, 14.aprīlī, oficiālā vizītē Kanādā tiekoties ar Kanādas parlamenta abu palātu augstākajām amatpersonām.

Saeimas priekšsēdētāja un Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš Kanādas vizītes laikā tikās ar Senāta spīkeru Džordžu Fēriju (George J.Furey) un Pārstāvju palātas spīkeru Džefu Rīganu (Geoff Regan), kā arī ar Senāta Ārlietu un starptautiskās tirdzniecības komisijas vadītāju Raineli Andrejčuku (Raynell Andreychuk). Tāpat aktualitātes drošības politikā tika pārrunātas ar Aizsardzības ministrijas parlamentāro sekretāru Džonu Makejs (John McKay).

Saeimas delegācija uzsvēra, ka Latvija saskaras ar virkni drošības izaicinājumu, un informēja Kanādas amatpersonas par Latvijas lēmumu jau līdz 2018.gadam palielināt valsts aizsardzības budžetu līdz diviem procentiem no iekšzemes kopprodukta. 
Ekonomiskās sankcijas pret Krieviju ir jāsaglabā līdz pilnīgai Minskas vienošanās izpildei, uzsvēra Latvijas un Kanādas amatpersonas.

Saeimas priekšsēdētāja akcentēja – Kanāda ir stabils un uzticams partneris, un tas praktiski atspoguļojas arī abu valstu ekonomiskajā sadarbībā. Tirdzniecības apgrozījums aizvadītajā gadā audzis teju par 18 procentiem, un Kanādas uzņēmumi Latvijā investējuši gandrīz 14 miljonus eiro.

Latvijas delegācija tika oficiāli pieteikta Senātā un Pārstāvju palātā un sekoja līdzi abu Kanādas parlamenta palātu sēžu norisei.

Saeimas priekšsēdētāja no 13. līdz 18.aprīlim uzturas oficiālā vizītē Kanādā. I.Mūrnieci vizītē pavada Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs O.Ē.Kalniņš. Kanādā Latvijas parlamenta delegāciju pavada Latvijas vēstnieks Kanādā Juris Audariņš.



Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157664866011554
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt