Ināra Mūrniece Bundestāga spīkeram: svarīgi stiprināt ES austrumu robežu

(05.11.2015.)
Galerija

Latvija apzinās izaicinājumus migrācijas jomā, ar kuriem nākas sastapties Eiropai, bet īpaši svarīgi, lai mēs stiprinātu Eiropas Savienības (ES) austrumu robežu, kā arī īstenotu efektīvus aizsardzības pasākumus. Tas ir - iespējami ilgtermiņā nodrošinot efektīvu NATO sabiedroto militāro klātbūtni mūsu reģionā, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, ceturtdien, 5.novembrī, Vācijas galvaspilsētā Berlīnē tiekoties ar Vācijas Federatīvās Republikas parlamenta (Bundestāga) prezidentu Norbertu Lammertu (Norbert Lammert). 

Saeimas priekšsēdētāja un deputāti pateicās Vācijai par līdzšinējo būtisko ieguldījumu kopējās drošības stiprināšanā. Mūsu valsts augstu vērtē gan Vācijas lēmumu Latvijā rotācijas kārtībā izvietot savus karavīrus militāro mācību laikā, gan Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanu NATO misijas ietvaros. Arī Latvija savus “mājasdarbus” drošības jomā uztver ļoti nopietni, un jau nākamā gada budžetā aizsardzībai esam plānojuši atvēlēt 1,4 procentus no iekšzemes kopprodukta, bet 2018.gadā tas pieaugs līdz diviem procentiem.

I.Mūrniece aktualizēja arī jautājumus, kas saistīti ar stratēģisko komunikāciju un propagandu informatīvajā telpā, ko īsteno daļa Krievijas mediju, un uzsvēra, ka Latvijai un Vācijai ir liels sadarbības potenciāls tieši mediju un stratēģiskās komunikācijas jautājumos. Latvijas delegācija pateicās N.Lammertam par augsta līmeņa ekspertiem, kurus Vācija deleģējusi darbam NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centrā Latvijā. 

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka Vācija mūsu valstij ir stratēģisks partneris daudzās jomās. Attīstīts ir gan politiskais dialogs, gan praktiskā sadarbība. Labi ir arī parlamentārie kontakti. Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vadītājs Ainars Latkovskis informēja Bundestāga prezidentu, ka uzaicina Latviju apmeklēt arī Vācijas atbildīgās nozares komisijas deputātus. 

I.Mūrniece uzsvēra N.Lammerta personīgo ieguldījumu Vācijas un Baltijas valstu attiecībās: “Jūsu vizīte Latvijā 2014.gada pavasarī, atzīmējot Baltijas ceļa 25.gadadienu, bija ļoti simboliska. Vēsturiskie notikumi Baltijas valstīs un Vācijā – Berlīnes mūra krišana un Baltijas ceļš – bija izšķiroši un noveda pie vecās sistēmas nojaukšanas. Vācijas atkalapvienošanās iezīmē ļoti būtisku pagrieziena punktu visas Eiropas vēsturē.” 

Vācija ir viens no Latvijas nozīmīgākajiem tirdzniecības partneriem un piektais lielākais investors, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja. Taču joprojām ir iespējas paplašināt sadarbību ražošanā sektoros ar augstu pievienoto vērtību, kā arī piesaistīt Vācijas investīcijas, tostarp metālapstrādē, kā arī informācijas tehnoloģiju, veselības aprūpes un kokapstrādes nozarēs.  Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece un deputātu delegācija no 4. līdz 6.novembrim uzturas darba vizītē Vācijas Federatīvajā Republikā. Saeimas priekšsēdētāju vizītē pavada Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis, Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš un Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne.

Vizītes ietvaros I.Mūrniece apmeklēs Latvijas vēstniecību Vācijā, kur tiksies ar latviešu diasporas pārstāvjiem un uzrunās klātesošos par godu Lāčplēša dienai un Latvijas Republikas proklamēšanas 97.gadadienai. Tāpat Saeimas priekšsēdētāja tikās ar Latvijas goda konsuliem Vācijā.

 


Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī