Saeimas priekšsēdētāja: Latviju un Turciju vieno ciešs politiskais dialogs

(27.05.2015.)
VideoGalerija

Latvija augstu novērtē gan aktīvo un veiksmīgo divpusējo dialogu ar Turciju, gan sekmīgo sadarbību NATO ietvaros. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, trešdien, 27.maijā, Saeimas namā tiekoties ar Turcijas Eiropas Savienības (ES) lietu ministru Volkanu Bozkiru (Volkan Bozkir).

Amatpersonas bija vienisprātis, ka intensīvā augsta līmeņa vizīšu apmaiņa ir veicinājusi gan ekonomiskās sadarbības pieaugumu, gan draudzības saites starp abu valstu iedzīvotājiem. Ministrs uzsvēra, ka Latvijas un Turcijas savstarpējās tirdzniecības apmērs ir labi sabalansēts un sasniedzis 350 miljonus dolāru. Tāpat daudzi Latvijas iedzīvotāji atvaļinājumu izvēlas pavadīt Turcijā, atzīmēja V.Bozkirs.

Saeimas priekšsēdētāja pauda gandarījumu, ka abās valstīs nodibinātas deputātu grupas sadarbībai ar kolēģiem otras valsts parlamentā un uzsvēra, ka tas ir labs pamats intensificēt parlamentāro dialogu.

I.Mūrniece arī norādīja, ka Saeima aktīvi iesaistās ES lēmumu pieņemšanas procesā, piemēram, izvērtējot un apstiprinot valdības sagatavotās nacionālās pozīcijas pirms to prezentēšanas ES Padomē. Tādējādi parlaments cieši seko arī Turcijas eirointegrācijas procesam, atzina Saeimas priekšsēdētāja.

Pārrunājot Turcijas un ES attiecības, I.Mūrniece apliecināja, ka Turcija ir nozīmīgs ES sadarbības partneris un pauda Latvijas atbalstu Turcijai ceļā uz dalību ES. Kā prezidējošā valsts ES Padomē esam apņēmības pilni turpināt darbu, lai sekmētu progresu Turcijas pievienošanās sarunās. Vienlaikus Saeimas priekšsēdētāja atzina – lai paātrinātu sarunu tempu, Turcijai ir svarīgi aizvien tuvināties ES vērtībām.

V.Bozkirs uzsvēra, ka kļūšana par ES dalībvalsti ir Turcijas stratēģiskais mērķis. Nav izšķiroši svarīgi, kad tieši tas notiks, taču valstij ļoti būtiskas ir reformas, kuras tā veic, lai būtu gatava pievienoties. Ministrs arī pateicās Latvijai par nemainīgu atbalstu ceļā uz ES.

Tikšanās laikā parunātas arī Turcijā gaidāmās parlamenta vēlēšanas, kā arī aktuālā drošības situācija Tuvo Austrumu reģionā.

 

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157653130090830
Video: https://www.youtube.com/watch?v=SypRqXpnTVY  
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Piektdien, 29.martā