Saeimas priekšsēdētāja vēstniekam pateicas par Francijas aktīvo iesaisti Baltijas gaisa telpas patrulēšanā

(25.02.2015.)
VideoGalerija

Francija ir nozīmīgs Latvijas partneris gan divpusējā, gan daudzpusējā līmenī, tostarp aizstāvot kopīgas intereses Eiropas Savienības (ES) un NATO ietvaros. Mūsu valsts, ņemot vērā pašreizējo ģeopolitisko situāciju, īpaši augstu vērtē Francijas aktīvo iesaistīšanos Baltijas gaisa telpas patrulēšanā. To Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece uzsvēra, trešdien, 25.februārī, Saeimas namā tiekoties ar Francijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Stefanu Viskonti (Stéphane Visconti).

Tikšanās sākumā Saeimas priekšsēdētāja pauda gandarījumu par Francijas vēstnieka latviešu valodas prasmi, uzsverot, ka zināšanām par otras valsts kultūru ir neatsverama loma valstu divpusējo attiecību veidošanā. Vienlaikus I.Mūrniece akcentēja parlamentārās sadarbības nozīmi un pauda gandarījumu, ka gan Saeimā, gan Francijas parlamentā ir izveidota deputātu grupa sadarbībai ar otras valsts parlamentāriešiem. Šajā kontekstā S.Viskonti pateicās Saeimai par aizvadītajā gadā lieliski organizēto Francijas Senāta delegācijas vizīti Latvijā.

Ņemot vērā Francijā, Beļģijā un Dānijā notikušos teroraktus, cīņa pret terorismu ieņem būtisku vietu Latvijas prezidentūras ES Padomē darba kārtībā, apliecināja I.Mūrniece un vienlaikus informēja, ka nākamnedēļ Rīgā notiks Saeimas rīkota starpparlamentāra konference par kopējo ārpolitiku un drošības politiku, kā arī kopējo drošības un aizsardzības politiku. Vēstnieks apliecināja, ka Francijas parlaments tajā būs pārstāvēts.

Drošības izaicinājumu kontekstā Saeimas priekšsēdētāja arī sacīja, ka patlaban, kad saskaramies ar ES un NATO vērtību apdraudējumu un pret mums tiek vērsta propaganda, Eiropas valstīm kopīgiem spēkiem ir jāsargā kopīgās vērtības, tostarp brīvība izteikties. I.Mūrniece akcentēja, ka mums ir jāstiprina sabiedrības uzticēšanās ES, sniedzot tai precīzus vēstījumus. Šajā kontekstā Saeimas priekšsēdētāja pauda gandarījumu, ka Rīgā ir izveidots NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centrs. Arī vēstnieks atzinīgi vērtēja tā darbu un attīstību. Tikšanās laikā pārrunāta arī situācija Ukrainā.

Noslēgumā S.Viskonti sacīja, ka gan Rīgas kā aizvadītā gada Eiropas kultūras galvaspilsētas ietvaros, gan šajā pusgadā, kad Latvija pilda ES prezidentūras pienākumus, Francijas amatpersonu un iedzīvotāju interese par Latviju ir ļoti liela, un atzinīgi vērtēja Latvijas iedzīvotāju atvērtību un profesionalitāti.



Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157651024926011/
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas 


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā