Saeimas priekšsēdētāja Igaunijas prezidentam: Baltijas valstu solidaritāte ir aktuāla arī 21.gadsimtā

(19.12.2014.)

Baltijas valstu kopīgā vēsture un pašreizējā ģeopolitiskā situācija Eiropā apliecina, ka Baltijas valstu solidaritāte savu nozīmi nav zaudējusi arī 21.gadsimtā. Latvijai, Igaunijai un Lietuvai, strādājot cieši kopā plecu pie pleca, ir jāspēj parādīt saviem partneriem, ka esam saliedēti. To Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece uzsvēra, piektdien, 19.decembrī, oficiālās vizītes Igaunijas Republikā ietvaros tiekoties ar Igaunijas Valsts prezidentu Tomasu Hendriku Ilvesu (Toomas Hendrik Ilves).

Laikā, kad Eiropa saskaras ar jauniem drošības izaicinājumiem, īpaša uzmanība ir jāpievērš arī situācijai informatīvajā telpā, sacīja Saeimas priekšsēdētāja un kā vienu no būtiskiem aspektiem uzsvēra nepieciešamību veicināt Baltijas valstu aktualitāšu atspoguļošanu visu trīs kaimiņvalstu sabiedriskajos medijos, tiem apmainoties ar ziņu sižetiem un citu mediju saturu.

Saeimas priekšsēdētāja ar Igaunijas Valsts prezidentu pārrunāja arī iespējas attīstīt vienotu digitālo tirgu un veicināt pārrobežu e-pakalpojumu pieejamību visu Baltijas valstu iedzīvotājiem. Puses bija vienisprātis, ka Latvijas prezidentūra Eiropas Savienības Padomē ir labs formāts, kura ietvaros aktualizēt šo jautājumu Eiropas līmenī.

T.H.Ilvess izteica uzaicinājumu Saeimas priekšsēdētājai nākamā gada aprīlī apmeklēt ikgadējo Lenarta Meri konferenci, kas veltīta ārpolitikas un drošības aktualitātēm. Puses bija vienisprātis par aizsardzības kursu nepieciešamību augstākajai ierēdniecībai, ministriem un parlamentu deputātiem izpratnes veidošanai par drošības un aizsardzības jautājumiem.

Pārrunājot abu valstu labo sadarbību, Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka ir svarīgi turpināt darbu pie latviešu-igauņu un igauņu-latviešu akadēmiskās vārdnīcas izstrādes, kuras izdošana plānota 2015.gadā.

Vizītes ietvaros I.Mūrniece tikās arī ar latviešu diasporas pārstāvjiem, kā arī apmeklēja Igaunijas Okupāciju muzeju un Igaunijas Sabiedriskā medija biroju. Tāpat vizītes ietvaros Saeimas priekšsēdētāja tikās ar Igaunijas parlamenta prezidentu Eiki Nestoru (Eiki Nestor) un kaimiņvalsts parlamenta deputātiem.

I.Mūrniece no 18. līdz 19.decembrim oficiālā vizītē uzturas Igaunijā. Saeimas priekšsēdētāju vizītē pavada Saeimas priekšsēdētājas biedrs Gundars Daudze, kā arī Saeimas deputāti Nellija Kleinberga (LRA) un Veiko Spolītis (VIENOTĪBA).


Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157649421384060
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt