Saeimas priekšsēdētāja sarunā ar vēstnieku uzaicina Igaunijas spīkeru uz Latvijas prezidentūras atklāšanu

(25.11.2014.)
VideoGalerija

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece otrdien, 26.novembrī, Latvijas parlamentā tiekoties ar Igaunijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Teni Nirku (Tõnis Nirk), uzaicināja Igaunijas parlamenta priekšsēdētāju Eiki Nestoru (Eiki Nestor) uz Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē atklāšanas ceremoniju Rīgā.

„Šo Latvijai nozīmīgo dienu, kurā atklāsim mūsu valsts pirmo prezidentūru, vēlamies pavadīt kopā ar draugiem un partneriem, vienlaikus demonstrējot Baltijas valstu solidaritāti,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

Sveicot parlamentā Igaunijas vēstnieku, kurš kadenci Latvijā aizvada jau otro reizi, I.Mūrniece akcentēja, ka 2014.gads ir zīmīgs abām kaimiņvalstīm, jo tieši šogad atzīmējam Baltijas ceļa 25.gadadienu, kā arī desmitgadi kopš Baltijas valstu pievienošanās ES un NATO. Vienlaikus Saeimas priekšsēdētāja sacīja, ka Latviju un Igauniju teju gadu vieno arī kopīga valūta eiro.

Savukārt T.Nirks abu valstu attiecības raksturoja kā ļoti labas gan parlamentārā, gan valdību līmenī, un uzsvēra - to apliecina arī fakts, ka jaunā Igaunijas ārlietu ministre Keita Pentusa-Rosimannusa (Keit Pentus-Rosimannus) savā pirmajā ārvalstu vizītē aizvadītajā nedēļā apmeklēja tieši Latviju.

Tikšanās laikā Saeimas priekšsēdētāja informēja vēstnieku, ka Latvijas prezidentūras parlamentārās dimensijas ietvaros plānots rīkot sešas starpparlamentāras sanāksmes – piecas no tām notiks mūsu valsts galvaspilsētā Rīgā, bet viena Eiropas Parlamenta mītnesvietā Briselē. I.Mūrniece arī informēja, ka starpparlamentārajās sanāksmēs Rīgā piedalīsies aptuveni 1000 dalībnieku no visām 28 ES dalībvalstīm un kandidātvalstīm.

Gaidāmās prezidentūras kontekstā Saeimas priekšsēdētāja apliecināja mūsu valsts gatavību dalīties uzkrātajā prezidentūras sagatavošanas un īstenošanas pieredzē ar Igauniju, ņemot vērā, ka tā prezidējošās valsts pienākumus pirmo reizi uzņemsies 2018.gadā. Gluži tāpat Latvija izmantoja Igaunijas eiro ieviešanas pieredzi, atzīmēja Saeimas priekšsēdētāja.

Sarunā puses atzinīgi vērtēja arī Baltijas valstu sadarbību Baltijas Asamblejā, kas ir 1991.gadā izveidota Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija.

Noslēgumā Saeimas priekšsēdētāja darīja zināmu, ka nākamā gada janvārī Latvijas parlamentā norisināsies ikgadējās ārpolitikas debates un tās tradicionāli apmeklē arī diplomātiskais korpuss, un aicināja T.Nirku apmeklēt šo pasākumu.



Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157649398374496/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=FBsJvi-Gv5w&list=UUdQ1YxaZG3i7ygGCdU8mPKQ
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas 


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem