S.Āboltiņa pateicas vēstniekam par Norvēģijas atbalstu Latvijas tiesu sistēmas stiprināšanā

(18.09.2014.)
VideoGalerija

Latviju un Norvēģiju vieno ļoti labas attiecības gan divpusējā un reģionālā līmenī, gan arī NATO ietvaros. Mūsu valsts augstu vērtē Norvēģijas finanšu ieguldījumus Latvijas tiesu sistēmas stiprināšanā, kultūras mantojuma saglabāšanā un veselības sistēmā. To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, ceturtdien, 18.septembrī, Saeimas namā tiekoties ar Norvēģijas Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Steinaru Ēgilu Hāgenu (Steinar Egil Hagen). Vēstnieks parlamentā bija ieradies iepazīšanās vizītē.

Abu valstu divpusējās attiecības raksturo arī laba sadarbība ekonomikā, kultūras jomā, tūrismā, kā arī politiskā līmenī. To apliecina Norvēģijas aizsardzības ministres dalība nupat notikušajā Rīgas konferencē, teica vēstnieks. Savukārt Saeimas priekšsēdētāja atzinīgi vērtēja abu valstu sadarbību NB8 formātā un aicināja Norvēģijas parlamenta priekšsēdētāju oficiālā vizītē apmeklēt Latviju.

Pārrunājot drošības situāciju reģionā, S.Āboltiņa informēja vēstnieku, ka Latvijas parlaments šovasar pieņēma lēmumu, kas paredz finansējumu valsts aizsardzībai līdz 2020.gadam pakāpeniski palielināt līdz diviem procentiem no iekšzemes kopprodukta, un akcentēja – tas apliecina, ka mūsu valsts sper praktiskus soļus reģiona drošības stiprināšanā. Vienlaikus Saeimas priekšsēdētāja informēja par NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra atvēršanu Rīgā, uzsverot, ka arī Norvēģija ir aicināta tam pievienoties.
Tāpat sarunā S.Āboltiņa informēja vēstnieku par situāciju Latvijas tautsaimniecībā, norādot, ka mūsu valsts ierindojas starp straujāk augošajām ekonomikām Eiropas Savienības (ES) valstu vidū. Viņa arī akcentēja Norvēģijas Tirdzniecības kameras darbu Latvijā un faktu, ka finanšu un ekonomikas krīzes laikā norvēģu uzņēmumi palika mūsu valsts tirgū. Tas apliecina Norvēģijas solidaritāti Latvijai, sacīja Saeimas priekšsēdētāja. Savukārt vēstnieks pauda gandarījumu, ka Latviju un Norvēģiju saista tiešie aviosatiksmes reisi, kas būtiski veicina sadarbību ekonomikā, tūrismu, kā arī kontaktus starp abu valstu iedzīvotājiem.

Noslēgumā Saeimas priekšsēdētāja vēstniekam vēlēja veiksmīgu kadenci Latvijā, atzīmējot, ka šis mūsu valstī ir notikumiem bagāts laiks – patlaban Rīga ir Eiropas kultūras galvaspilsēta, nākamajā mēnesī gaidāmas Saeimas vēlēšanas un jau nākamā gada pirmajā pusē Latvija pirmo reizi uzņemsies prezidējošās valsts pienākumus ES Padomē. Savukārt vēstnieks pauda gandarījumu, ka tik daudz latviešu mācās norvēģu valodu, uzsverot – tas viņam palīdz adaptēties Latvijā.

Steinars Ēgils Hāgens ir karjeras diplomāts, kurš ieņēmis amatus savas valsts Ārlietu ministrijā un strādājis Norvēģijas diplomātiskajās pārstāvniecībās Zambijā un Dienfidāfrikas Republikā.



Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/15089819550/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=yb6o6o8AbVc
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt